Interviu cu Hiromi Uehara – Garana Jazz Festival 2011

Tanara pianista japoneza Hiromi, care a concertat la Garana alaturi de doua importante personalitati ale jazzului mondial, Anthony Jackson si Simon Phillips, a raspuns cu amabilitate intrebarilor ce i-au fost adresate.

EMA NICOLA: Care sunt impresiile pe care ti le-a lasat Romania?
HIROMI UEHARA: E pentru prima data cand cant in Romania, sunt pentru prima data in aceasta tara si e totul atat de frumos in natura… E un loc frumos pentru a canta, aerul e pur, atmosfera e minunata. Sunt foarte fericita!
EMA NICOLA: Cum este sa canti alaturi de doi monstri sacri ai jazzului?
HIROMI UEHARA: Ma simt extrem de norocoasa si fericita, ma straduiesc sa invat, in fiecare moment invat. Sunt insetata de a invata, de a fi o muziciana mai buna, o persoana mai buna… Invat…

EMA NICOLA: Care este mesajul muzicii tale?
HIROMI UEHARA: Vreau sa capturez vocea interioara a oamenilor, vocea lor reala. Uneori o simti cu adevarat, dar nu o exprimi cu adevarat, o pastrezi in interiorul tau. Aceea este vocea reala…Vreau sa capturez vocea interioara, sa o scot afara pentru oameni si sa o exprim prin muzica. Cand trec prin filtrul muzicii, toate emotiile devin pozitive, chiar si cele negative, de tristete, de furie…
Cand trec prin muzica, toate devin pozitive, muzica purifica totul si imi place mult ideea asta.

EMA NICOLA: Ce inseamna magia muzicii pentru tine?
HIROMI UEHARA : Magia muzicii? E sa te conectezi intr-o secunda cu oameni pe care nu i-ai mai intalnit, ca si cum i-ai cunoaste dinainte. Merg in locuri noi in fiecare zi si intalnesc oameni noi, cant un cantec si ne simtim conectati, fara cuvinte.
E o alchimie, e uimitor!

EMA NICOLA: Ce iti place cel mai mult cand canti?
HIROMI UEHARA : Imi place sa fac oamenii fericiti in jurul meu si nu doar prin muzica. Imi place sa-i fac fericiti, atat… Daca as fi avut talent la gatit, as fi devenit bucatar. Dar asa, fac tot ce pot ca sa fac oamenii fericiti prin muzica. De aceea fac muzica… Cand cant la pian, vad atatea zambete in public si oriunde as merge, incerc sa provoc cat mai multe zambete.
EMA NICOLA: Cine sunt fanii tai?
HIROMI UEHARA : Am multi fani prog-rock care vin la spectacolele mele si sunt extaziati. Nu cred in genuri. Am fani de jazz, fani prog-rock sau de muzica clasica.

Va invitam sa urmariti intregul interviu realizat de Senso Arte.