Interviu cu actorul Mihai Gruia Sandu

Mihai Gruia Sandu este actor, profesor si doctor in arta spectacolului. Este unul dintre cei mai importanti cercetatori ai commediei dell’arte din Romania si este de doua decenii profesor la UNATC.

De-a lungul carierei a fost prezent in peste 30 de productii cinematografice, cele mai recente fiind Restul e tacere din 2008 si Calatoria lui Gruber din 2009. A jucat timp de 17 ani pe scena Teatrului Bulandra si a facut numeroase roluri in teatru. Cel mai cunoscut rol al sau ramane Arlechino (din productia TV cu acelasi nume). A debutat in dramaturgie in 1985 cu piesa Dragostea pusa la incercare. A fondat Compania Dell’Arte care produce spectacole de improvizatie, improvizatie care ramane caracteristica fundamentala a commediei dell’arte.

Cei pe care ii considera maestrii sai sunt Marin Moraru, Catalin Naum, Mihai Malaimare. O relatie deosebita are cu Oana Pellea, cu Oana Pellea cu care joaca in doua spectacole (unul de cincisprezece, iar altul de opt ani) si cu care a strabatut lumea.

In spectacolul Ca pe tine insuti de la Teatrul Foarte Mic, Mihai Gruia Sandu face cel mai bun rol exclusiv dramatic al sau de pana acum, un personaj autoritar ca Moise care isi gestioneaza cu economie sentimentele. Alaturi de el joaca Mihaela Radescu si Viorel Cojanu. Regia este semnata de Radu Apostol, iar textul ii apartine Mariei Manolescu.