GRAND OPERA GALA – Tineri pentru excelenta

Ateneul Roman a fost gazda unui eveniment cultural de exceptíe - GRAND OPERA GALA, un proiect al Asociatiei ELITE ART Club UNESCO. Anul 2009 a marcat acceptarea Asociatiei ELITE ART Club UNESCO, reprezentant exclusiv in Romania al Jeunesses Musicales International, cea mai ampla organizatie neguvernamentala pentru tinerii muzicieni din intreaga lume, infiintata in 1945 la Bruxelles.

La concertul al carui amfitrioni au fost marea mezzosoprana Viorica Cortez si regizorul Vincent Liotta, au participat Bucharest Symphonic Orchestra (dirijor Iurie Florea) si tineri solisti ai scenelor lirice din Romania absolventi ai cursurilor de maiestrie organizate cu de catre ELITE ART Club UNESCO in parteneriat cu Opera Nationala Bucuresti si Filarmonica „George Enescu”. Cursurile au fost structurate in sesiuni de masterclass de canto, coordonat de mezzo-soprana Viorica Cortez si mastercalss dedicat pregatirii rolului-actorie, sustinut de catre regizorul american Vincent Liotta, dar si o sesiune de pregatire, sub coordonarea tenorului Marius Budoiu. Cursurile s-au finalizat cu GRAND OPERA GALA, concert sustinut de tineri interpreti ai Centrului de Excelenta in Opera din Romania,

Vocea inconfundabila, temperamentul scenic, vastitatea repertoriului de opera si vocal-simfonic contureaza cariera unica a mezzo-sopranei Viorica Cortez, desfasurata pe toate marile scene ale lumii. Sergio Segalini a numit-o “Diva assoluta”, iar in anii ’70, critica muzicala franceza o saluta numind-o “Carmen a secolului” pe prima pagina a ziarelor. Cele mai importante teatre lirice au invitat-o sa cante alaturi de cei mai mari interpreti ai momentului, Viorica Cortez lucrand totdata cu cei mai importanti regizori si dirijori ai lumii.

Viorica Cortez a sustinut permanent o bogata activitate concertistica, cu un repertoriu extrem de vast (lied, cantata, oratoriu, poem vocal-simfonic), prezentat in sali ca Albert Hall din Londra, Scala din Milano, Carnegie Hall din New York, Opera din Paris, Ateneul Roman din Bucuresti etc. Viorica Cortez este invitata in juriul unor prestigioase concursuri internationale si sustine frecvent cursuri de maiestrie in Europa, avand o adevarata vocatie de dascal.

Regizorul si profesorul Vincent Liotta este co-fondatorul Utah Festival Opera si a fost cadru didactic al University Nebraska din Omaha si al University of Washington din Seattle, SUA. Cariera de regizor de opera cuprinde productii de succes, inclusiv premiere mondiale la Chicago Lyric Opera, San Francisco Opera, Houston Grand Opera, Canadian Opera, Teatro Colon, Vienna Staatsoper, Santa Fe Opera, si Los Angeles Music Center. Ca si profesor, Liotta este seful de catedra al sectiei Studii de Opera la Indiana University Jacobs School of Music, Bloomington SUA si regizor al IU Opera Theater.

Oana Georgescu