Costin Neamtu – Despre fantezie si realitate

Artistul vizual Costin Neamtu penduleaza in creatia sa intre figurativ si abstract, cu naturalete si vitalitate. "Culoarea este cea care imi trezeste fanteziile, iar compozitia de desen merge spre figurativ" marturiseste artistul in discutia pe care am purtat-o in atelierul sau din Bucuresti, in primavara anului 2021.

"Universul vizibil se circumscrie, in viziunea lui Costin Neamtu, in cateva coordonate esentiale: cerul, cu soarele si norii, pamantul cu formele sale inaltate sau plate, lumea vegetala, indeosebi cea a arborilor, pasarile, prietene ale cerului, si ceea ce, poetic, am putea numi aerul dintre formele create, el insusi o prezenta subtila, datatoare de sens si capabila sa augmenteze formele "solide". Observandu-le, contemplandu-le, insusindu-si-le, artistul se manifesta apoi ca un geometru: le recompune pe toate acestea, folosindu-se de formele primare, in compozitii capabile sa aduca aproape departele si sa sugereze nevazutul ce anima vizibilul.
Uneori interesul pictorului se indreapta si spre ceea ce trece dincolo de natura si merge spre cultura, apanaj exclusiv al omului. Astfel, apar in lucrarile lui Costin Neamtu "citate" din peisajul urban, forme arhitecturale subtil sugerate, precum arcadele sau turlele de biserica, dar si imagini in imagine ale unui colt de atelier ori ale unei naturi statice. Nici prezenta umana nu este ignorata in pictura lui Costin Neamtu. Contururi de portrete ori siluete diafane, ce trimit mai degraba catre prezente spiritualizate, isi afla cateodata locul potrivit pe panzele sale." (Luiza Barcan, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras