FITS – Stegarii din Arezzo

Sbandieratori d’Arezzo au prezentat in Piata Mare din Sibiu, unul dintre cele mai admirate spectacole stradale ce au avut loc cu ocazia Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Stegarii din Arezzo este un grup folcloric care prezinta vechea traditie a aruncarii de steaguri sau “mannegiar l’insignia”. Avand la baza texte istorice, steagul s-a nascut in scopuri militare – pentru a pregati si a comanda trupelor in timpul bataliilor ori pentru a afisa stema familiilor victorioase. Putatorii de steaguri, priceputi in aruncarea lor, faceau parte din alaiul vechilor turniruri atat de faimoase in perioada medievala.

Desi baza grupului are un caracter militar fidel scopului pentru care steagul s-a nascut, ia in considerare de asemenea evolutia steagului ca un semn de sarbatoare pentru victoriile castigate si evenimentele festive. Repertoriul lor vast de exercitii si prezentari pe teme variate, imbogatit si rafinat odata cu trecerea anilor, a atins un nivel neobisnuit de inalt al tehnicii si stilului. Si astfel, imbracati in colorate costume medievale cusute de mana si purtand steaguri mari si colorate in maini, manuitorii steagurilor se strang in formatie si ne poarta pe toti intr-un timp al cavalerismului, curajului si onoarei.