FITS 2011 – Spectacolul lectura

Incepand din 1996, odata cu fiecare noua editie a FITS vad lumina tiparului in medie cate sapte piese contemporane adunate din lumea intreaga. Aceste piese sunt prezentate publicului festivalului sub forma de spectacole lectura.

Volumul de piese contemporane publicat annual in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu este un program de anvergura ce are o istorie bogata si care a trecut, in cei cincisprezece ani de existenta, prin numeroase avataruri, dar care si-a pastrat, in ciuda modificarilor, identitatea. Importanta acestui set de antologii consta in consecventa cu care promoveaza dramaturgia contemporana, fiind, de altfel, singurul demers longeviv de acest tip din Romania. Proiectul a fost initiat in 1996 din nevoia de a crea o punte intre dramaturgia romaneasca si cea straina, de a institui o platforma stabila de dialog, de a da un impuls de racordare la prezent a dramaturgiei romanesti, destul de autista in anii nouazeci.

Daca pana la Revolutie accesul la textele contemporane ale dramaturgiei universale fusese extrem de limitat – despre traducerea si punerea in scena a anumitor autori importanti neputand fi vorba – dramaturgia romaneasca a ramas izolata, cantonata in aceleasi forme si problematici, fara a avea posibilitatea de a-si imbogati sau rafina procedeele artistice. Simtind aceasta defazare, Festivalul a venit in sprijinul ideii de schimb de experienta prin publicarea, an de an, a unei antologii de piese, promovata automat prin intermediul unor spectacole-lectura.