Viorel Marginean – expozitie aniversara 85 de ani

Pictorul Viorel Marginean si-a sarbatorit cei 85 de ani printr-o frumoasa expozitie intitulata Permanente, deschisa la Sala Theodor Pallady a Academiei Romane. Avem din nou ocazia sa ne bucuram de viziunea speciala a acestui artist care vede lumea intr-un mod panoramic de ansamblu. Viorel Marginean marturiseste ca si-a petrecut copilaria la munte si probabil ca stand pe aceste inaltimi m‑am invatat sa vad lumea de sus. In deschiderea expozitiei a vorbit criticul de arta Calin Stegerean.

M-am nascut la cantonul padurarului, intre doi versanti, printre care curgea o vale. Aceasta vale desparte judetul Alba de judetul Sibiu. (…) Prin padure cautam cuiburi de pasari sau vanat. Aveam intotdeauna o larga perspectiva de pe acest versant, care era foarte inalt. Vedeam la mare distanta. Vedeam la mare distanta o cale ferata de-a lungul Tarnavei mari si trenul parea o jucarie; probabil ca, stand pe aceste inaltimi, am vazut lumea intr-o larga perspectiva. Asta s-a imprimat foarte puternic si a ramas in viziunea mea, o viziune panoramica, o privire la mari distante si de sus. (Viorel Marginean, artist vizual)

Privita global, pictura lui Viorel Marginean penduleaza, cu un farmec inconfundabil, intre o caracteristica simplitate si un rafinament indelung exersat. Este pictura unui om aspru si candid, naiv si sofisticat, pictura unei personalitati impetuoase, capabila insa a se disciplina sever in fiecare din manifestarile sale. Ea are nobletea de neuzurpat a lucrului bine facut si a vocatiei curajos asumate. (Andrei Plesu, scriitor)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras