Festivalul International Johann Strauss 2011

Muzeul National Cotroceni in colaborare cu Asociatia Romana a Iubitorilor Valsului a gazduit in Sala Cerchez cea de-a X-a editie a Festivalului International Johann Strauss, eveniment incheiat cu recitalul de pian sustinut de Adrian Oliviu Stoica. Intitulat Intre Viena si Orient in anul jubiliar Liszt, acesta a fost dedicat Anului Jubiliar Franz Liszt 2011, solistul incluzand pe langa lucrari de Haydn, Mozart, Chopin si Ciprian Porumbescu (Zana Dunarii, polka-mazurca pentru pian, op. 4) si doua creatii ale marelui pianist si compozitor (Liebestraume - Nocturna nr. 3 in la bemol major si Grande Paraphrase de la Marche de J. Donizetti pour Sa Majesté le Sultan Abdul Mejid-Kham).

Intrat deja in traditia manifestarilor de gen din Romania, festivalul a programat si alte doua evenimente muzicale deosebite, precum recitalul de canto si pian Pod de aur spre Orient (soliste: Ilhan Hande Eksioglu – soprana si Lena Senol – pian, Turcia) si concertul de valsuri (opusuri semnate de Iosif Ivanovici, Johannes Brahms, Robert Schumann si Johann Strauss) in interpretarea cvartetului Artmusik (violonistii Marius Biclea si Emi Stegar, violistul Florin Matei si violoncelistul Dan Joitoiu), dirijor Iosif Ion Prunner.

Pianistul Adrian Oliviu Stoica a absolvit cursurile Liceului de Muzica si pe cele ale Academiei de Muzica Gheorghe Dima din Cluj. Anii de studii i-au prilejuit colaborari cu nume de referinta ale muzicologiei, pianisticii si muzicii clasice. Adrian Oliviu Stoica este solist-concertist si a absolvit cursurile Seminarului International de la Weimar.

Ultimele doua editii ale Festivalului International Johann Strauss s-au desfasurat la Bucuresti, la Muzeul National Cotroceni, editia a VII-a la Cluj-Napoca, iar editia anterioara la Timisoara. Aflat la cea de-a X-a editie, Festivalul International Johann Strauss a devenit o manifestare traditionala in peisajul cultural al Romaniei, cunoscuta si apreciata atat in tara cat si in strainatate.

Text si foto: Oana Georgescu