Eugenio Barba la Festivalul International Shakespeare

Celebrul regizor si antropolog teatral Eugenio Barba a fost unul dintre invitatii de seama ai Festivalului International Shakespeare si a putut fi vazut la sala ArCuB din Bucuresti, unde a tinut o conferinta cu ocazia lansarii traducerii in limba romana a cartii sale - Casa in flacari - despre regie si dramaturgie.

Eugenio Barba s-a nascut in 1936 in Italia si a crescut in orasul Gallipoli. Situatia socioeconomica a familiei sale s-a schimbat dramatic cand tatal sau, ofiter de armata, a cazut victima in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.Incheindu-si studiile la Colegiul Militar din Napoli (1954), a abandonat ideea unei cariere militare. A emigrat in Norvegia pentru a lucra ca sudor si marinar. Totodata, a absolvit cursurile Universitatii din Oslo, fiind licentiat in istoria literaturii franceze si norvegiene si istoria religiilor.

In 1961 a ajuns in Polonia pentru a studia regia la State Theatre School din Varsovia, dar a plecat dupa un an pentru a-l urma pe Jerzy Grotowski, care, la acel moment, era directorul Theatre of 13 Rows din Opole. Barba a fost alaturi de Grotowski timp de trei ani.In 1963 a calatorit in India unde a studiat Kathakali, o forma de teatru necunoscuta in Europa de Vest la acea vreme. Barba a scris un eseu despre Kathakali, publicat imediat in Italia, Franta, Danemarca si SUA.

Infiinteaza prima companie privata de teatru din Europa, Odin Teatret. In ultimii 46 de ani Eugenio Barba a regizat 73 de productii cu Odin Teatret si cu interculturalul Theatrum Mundi Ensemble. In 1979 Eugenio Barba a fondat ISTA, International School of Theatre Anthropology, inaugurand un nou camp de studiu: teatrul antropologic.Barba face parte din boardul de consultanti al catorva publicatii: The Drama Review, Performance Research, New Theatre Quarterly, Teatro e Storia si Urdimento.

In Romania au fost publicate urmatoarele volume: O canoe de hartie. Tratat de antropologie teatrala (Editura Unitext, 2003), Teatru: singuratate, mestesug, revolta (Editura Nemira, 2010), Pamant de cenusa si diamant (Editura Ideea Europeana, 2010).