Lansarea albumului ‘Lumea lui Aurel Jiquidi’ de Pavel Susara

Pe 26 martie 2022, la Centrul Cultural „Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului", a avut loc lansarea albumului "Lumea lui Aurel Jiquidi" de Pavel Susara, publicat la Editura Monitorul Oficial. Evenimentul a avut loc in contextul aniversarii a 190 de ani de la prima aparitie a Monitorului Oficial.


La lansarea albumului au vorbit Anca Ivascu (redactor-sef Editura Monitorul Oficial), Dalina Badescu (graficiana albumului), Ioan Cristescu (directorul Muzeului National al Literaturii Romane).

Pavel Susara scrie in acest album despre Aurel Jiquidi ca este un "Pictor al Umanitatii", un artist care "dezvaluie, comenteaza si insoteste pana la capat existenta colectiva, conditia mareata, sfasietoare si tragica a fiintei sociale si istorice. Dar si a fiintei biruitoare, a aceleia cu o irepresibila vocatie a transcendentei".
"Nici macar moartea prematura, survenita in anul 1962, la doar 66 de ani si in plina forta creatoare, nu inchide opera vasta pe care Aurel Jiquidi a realizat-o si pe care a distribuit-o in lume prin toate mijloacele posibile. Disparitia lui doar a incheiat fizic un flux al creatiei, care avea toate datele unui fenomen natural, ale unei revarsari nestapanite, dar caracterul deschis si dinamic al artei sale nu s-a schimbat cu nimic, ci, dimpotriva, abia posteritatea a creat toate conditiile pentru o privire mai cuprinzatoare si pentru o lectura exhaustiva. (…)
Opera lui Aurel Jiquidi nu este un simplu cumul de episoade, oricat ar fi ele de spectaculoase, ci un scenariu amplu si organic prin care intregul parcurs, de la Geneza si pana la sfarsitul istoriei, este strabatut intr-un mod convingator si plauzibil." (Pavel Susara, scriitor, critic de arta)

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras