Eu, Rodin – FITS 2012

Eu, Rodin este un studiu antropologic al constiintei artistice individuale, aflate intrun duel nesfarsit cu actiunea distructiva a factorului temporal. Este o incercare, surprinzator de inventiva, de a reconstrui biografii care, odata cu trecerea timpului, ne sunt tot mai inaccesibile.

La inceput a fost visul unui coregraf, acela de a imbina povestea lui Camille si a lui Rodin in cadrul unui spectacol in care dansul intalneste cuvintele. Muzeul Guggenheim din Bilbao il invita pe Marc Bogaerts sa creeze, in 2002, spectacolul de dans cu Esther Cloet. Ulterior, datorita sprijinului generos al lui Jan de Maere, autorul Patrick Roegiers a scris, in 2003, monologul Eu, Rodin.

Imbinarea dintre text si dans s-a realizat la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu, in regia lui Mihai Maniutiu. Traducerea textului este semnata de Anca Maniutiu. Este un spectacol despre putere si dragoste, este un dans si un text despre creatie si distrugere. Eu, Rodin infatiseaza confruntarea dintre Camille Claudel si maestrul si amantul sau, Auguste Rodin. Pe aceasta tema bulversanta, Marc Bogaerts a creat un balet in care Camille, interpretata de dansatoarea Esther Cloet, isi danseaza relatia cu Rodin.

Punctul de vedere al lui Rodin, interpretat de actorul Constantin Chiriac, este evocat cu forta printr-un monolog inedit, scris special de catre Patrick Roegiers. Aceasta intalnire dintre dans si cuvant nu ar fi fost posibila fara sensibilitatea si acuitatea vizuala a regizorului Mihai Maniutiu si fara imaginatia fertila a Iulianei Vilsan.