Donka – O scrisoare către Cehov

Un regizor care-ti taie respiratia


Daniele Finzi Pasca, regizor, autor, coregraf si clown, este creatorul a peste 25 de spectacole extrem de apreciate in intreaga lume. Spectacole precum Rituale, Viaggio al Confine, Dialoghi col Sonno, Giacobbe, 1337, Te Amo, sau Visitatio descriu un profund simt al umanului dar si al poftei sale de ludic.

Un teatru al mangaierii

Teatro Sunil, pe care l-a fondat in anii ’80, aplica o viziune combinata a artei clownului, dans si arta actorului, intr-o tehnica speciala numita teatru al mangaierii.

Donka , o scrisoare de dragoste

Donka – O scrisoare catre Cehov, este un omagiu adus de Pasca lui Cehov printr-un spectacol de dans, acrobatii, jonglerii si echilibre fragile. Regizorul se scufunda in viata lui Cehov, in scrierile sale si in jurnalul sau, decodificandu-i notele si comentariile, dand astfel forma celebrelor si enigmaticelor taceri cehoviene. O distributie extraordinara de actori internationali, clovni decadenti, muzicieni, dansatori si acrobati anima scena, in timp ce muzica Mariei Bonzanigo invadeaza sala, purtandu-ne in indepartata Rusie. Ascultam muzica de acordeon, valsuri, romante vechi si coruri traditionale, in timp ce o intreaga galerie de personaje cehoviene defileaza in spatiul creat: eterni studenti, medici, visatori, burlaci, fete tinere în doliu. Momente ale unei lumi pierdute se succed, insoţite de ciripitul pasarilor, fosnetul vantului prin ramuri, umbre chinezesti si explozii de culoare. “Uimire continua!”- notează pe site-ul lor, artistii Companiei Finzi Pasca.La fel exclamam si noi!

Daniele Finzi Pasca , un magician

In 2005, Finzi Pasca concepe si regizeaza renumitul Corteo la Cirque du Soleil, performance care a fost văzut pana azi de peste trei milioane de spectatori. Un an mai tarziu imagineaza si pune in operă a XX-a ceremonie de inchidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, productie pentru care a fost distins cu Swiss Award in the Show Bussiness 2006. Anul următor semnează Nebbia, un spectacol în care Teatro Sunil i-a avut parteneri pe artistii din Cirque Eloize. Prestigioasa editura Casagrande i-a publicat o antologie de proza scurtă intitulată Come Acqua allo Specchio (Precum Apa în Oglindă), dar si transcrierea completă a spectacolului Viaggio al Confine (Calatorie la Hotar). In 2008, artistul este laureat al Swiss Theatre Prize, dar si nominalizat la Premiul European pentru Teatru, ediţia XIII. In 2014 Daniele Finzi Pasca a fost solicitat sa creeze ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, precum si cea de deschidere Jocurilor Paralimpice tinute, de asemenea, in Rusia.

Acest material va este oferit prin programul Catena pentru Arta.

Realizatori: Oana Georgescu
Mihaela Moldoveanu