Djabe

In dialectul african ashanti, Djabe inseamna Libertate. Nu numai numele formatiei este de inspiratie afro, ci si muzica lor, suta la suta originala, influentata de muzica populara maghiara si pigmentata din plin de ritmuri africane.

Bazele grupului au fost puse acum 15 ani si de atunci a fost una dintre cele mai solicitate trupe ungare la festivalurile din Europa, Asia si America de Nord (din 2002 pana in 2009 au concertat in 38 de tari!).

Principalul compozitor al grupului este Tamas Barabas care, totodata, este cel mai virtuos bassist ungar de jazz si cel mai invitat session-player. Succesul sau se datoreaza indemanarii, talentului si faptului ca este un bun cunoscator al mai multor genuri, de la jazz la rock, trecand prin world music si muzica clasica. Din 1997 este membru permanent al grupului.

Fondatorul si cel de-al doilea compozitor principal al grupului, Attila Egerhazi, este chitaristul si liderul formatiei. Munca lui neobosita a facut ca numele Djabe, si prin el muzica de jazz maghiara, sa fie cunoscuta in multe locuri de pe glob.