Despre iubire la om – FNT 2011

Despre iubire la om este o adaptare facuta de actorul Niculae Urs, dupa povestirea de tinerete a lui Cehov, Marfa vie. Textul contine inserturi si din alte texte ale lui Cehov, cum ar fi Pescarusul, Un duel, Unchiul Vanea.

Despre iubire la om desface tesatura in acelasi timp simpla si complicata ce invaluie orice triunghi conjugal, scotand la lumina patimile, tranzactiile, compromisurile in care acesta se afunda. Textul initial a fost scris de Cehov in 1882, cand insusi autorul traia poticneli sentimentale.

Despre iubire la om, titlul ales de regizorul Alexandru Dabija, e expresia absoluta a cinismului legat de iubirea omeneasca care depaseste cu mult referentialitatea si pragmatismul tranzactiei de vanzare-cumparare a sotului Ivan Bugrov care-si vinde sotia amantului ei, in „Marfa vie”.

Natura umana este imperfecta, spune Cehov, drept urmare nici iubirea nu poate fi altfel. Aparent absoluta, definitiva, este, pana la urma, o moneda de schimb. Marfa de vanzare: femeia. Amantul ii negociaza pretul cu sotul. Sotul stie sa-si urmareasca interesele si, dincolo de iubire (caci isi iubeste sotia!), o vinde. Iar femeia se lasa. Sotia adultera, iubita suferinda, amanta patimasa trage, de fapt, sforile in acest joc al negocierii, in aparenta ei fuga de o soarta de care se plange, dar de care nu poate scapa. Caci nimic nu e nou: „Ziua seamana iarasi cu ziua, noaptea seamana iarasi cu noaptea”…