David Esrig la Teatrul Masca

La portile Festivalului National de Teatru 2011, la invitatia directorului teatrului, Mihai Malaimare, regizorul David Esrig a sustinut o conferinta pe tema commedia dell’arte, la Teatrul Masca. Alaturi de el s-a aflat unul dintre actorii-fetis, Marin Moraru.

David Esrig s-a nascut in 1935, in Haifa. A absolvit IATC Bucuresti, Sectia regie-teatru, in 1957. Printre spectacolele care l-au consacrat in tara se numara Vicleniile lui Scapin de Molière, 1957, Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt, Umbra de Evgheni Schwartz, 1963, Teatrul de Comedie, Troilus si Cressida de Shakespeare, 1965, Teatrul de Comedie, Capul de ratoi de Gheorghe Ciprian, 1966, Teatrul de Comedie si Nepotul lui Rameau de Denis Diderot, 1968, Teatrul Bulandra.

Dupa cateva vizionari, montarile Asteptandu-l pe Godot si Furtuna i-au fost interzise de cenzura comunista. In 1973 a parasit Romania stabilindu-se in Germania.A devenit un nume important in teatrul european montand la Bonn, München, Köln, Paris, Berna si Bremen. A fost profesor la Academia de Teatru din München. Tot in Germania a intemeiat Academia de Teatru si Teatrul Athanor.A avut sansa de a colabora cu Beckett, cu Dürrenmatt, cu Heinrich Böll. Metoda lui de lucru este recunoscuta, iar atelierele de lucru pe care le organizeaza sunt extrem de cautate.