Bienala Art Encounters la sediul fundatiei si birourile ISHO

Bienala Art Encounters din anul 2023 a avut ca temă centrală legătura dintre artă, știință și ficțiuni. "Existența nu este o chestiune individuală" - precizează echipa curatorială a bienalei. Pornind de la acest fapt, artiștii au explorat în operele lor modul în care obiectele și organismele interacționează și se transformă în timp. Bienala Art Encounters a putut fi vizitată în perioada 19 mai - 16 iulie 2023.

“Expoziția deschisă în spațiul Fundației Art Encounters trasează mai multe drumuri spre epoca contemporană, unde artiștii lucrează cu cele mai recente tehnologii digitale și noile economii pe care acestea le prevestesc, punându-le totodată sub semnul întrebării.


În 1515, Albrecht Dürer a creat celebrul Rhinocerus ca răspuns la o întâlnire extraordinară: primul rinocer care a călătorit pe continentul european încă din antichitate. Dar Dürer nu a văzut niciodată animalul descris. Ganda, pe numele său din Gujarat, s-a înecat înainte de a ajunge la destinație. Călătoria sa în jurul lumii a trasat o traiectorie geopolitică și ne-a reamintit că istoriile explorării și descoperirii au fost umbrite de povești mai puțin cunoscute, legate de exploatare și violență. Alături de alte opere de ficțiune, cum ar fi piesa de teatru absurd a lui Eugène Ionesco intitulată Rinocerii, bienala urmărește poveștile inspirate de Ganda, revendicând jocul imaginativ al științei și al artei într-o lume încâlcită, marcată de transformări ecologice și sociale” – explică echipa curatorială a Bienalei.

Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru Arta.