Dan Berglunds Tonbruket

Cei care au anticipat ca "fabrica de sunete" - Tonbruket - a lui Dan Berglund va aminti de E.S.T. - Esbjorn Svensson Trio, au fost surprinsi negasind nimic in comun la cele doua trupe. Dupa moartea lui Esbjorn, in vara lui 2008, ceilalti membri ai trupei E.S.T.- Dan Berglund si Magnus Ostrom, au trebuit sa se reorienteze si sa-si gaseasca un nou drum muzical. Si iata ca basistul de 46 de ani, a reusit sa treaca peste si sa creeze anul trecut un quartet care imbina elemente din jazzul european, rock, country music si altele... Ceea ce pentru puritanii jazzului , intrigati de imprevizibilul dioramei sonore oferite de Tonbruket, ar putea sa para un derapaj stilistic, reprezinta o reconectare a lui Berglund la entuziasmul primelor iubiri, la eroii tineretii lui, Deep Purple si Black Sabbath.

“Noua chiar ne place cum suna trupa, mica noastra fabrica de sunete, cu doar patru muncitori ce cauta si produc muzica. Noi facem tonuri ce impreuna cresc in muzica buna.’
Cat despre trecutul E.S.T., Berglund spune: ‘E.S.T. fscr parte din istoria mea; influenteaza muzica pe care o fac si o compun chiar acum. Am fost trup si suflet si va fi mereu cu mine – asa cum perioada mea hard-rock va fi intotdeauna o parte din mine.”