Cristian Mungiu – Cavaler al Legiunii de Onoare

Sustinut de Catena, organizat de Asociatia Cinemascop si realizat in parteneriat cu Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti, Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Centrul National al Cinematografiei si finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques si al Institutului Cultural Roman. Palme d’Or, Grand Prix, Premiul de regie, Premiul pentru scenariu si Premiul cel mai bun actor sau Camera d’Or sunt printre cele mai importante distinctii acordate de Festivalul de la Cannes, iar filmele premiate in 2017 au fost difuzate in premiera in Romania la cea de-a VIII-a editie a Les Films de Cannes a Bucarest.

Unul dintre cele mai astepate momente a fost decorarea regizorului Cristian Mungiu, dupa exact 10 ani de la primul si singurul Palme d’Or – Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Cannes, obtinut pentru filmul sau 4 luni, 3 saptamani si 2 zile. Tot in 2007 el a primit si Premiul Cel mai bun regizor european.

Sa nu uitam ca regizorul Cristian Mungiu este initiatorul acestui festival care in fiecare toamna, aduce la Bucuresti, dar si in alte sapte orase – Brasov, Cluj, Timisoara, Arad, Iasi, Suceava si Sibiu, filmele premiate la Cannes in acelasi an.

La Ambasada Frantei in Romania, cineastul roman a fost decorat de catre E.S. Michele Ramis cu Legiunea de Onoare in grad de Cavaler, cea mai inalta distinctie civila si militara franceza, instituita in 1802 si acordata neintrerupt din anul 1804 de Statul francez.. Faceti parte dintre acei artisti care se lupta in fiecare zi pentru diversitatea culturala din tara dumneavoastra si din Europa, pentru a apara cinematografia independenta, artistica si deschisa catre lume – a spus Ambasadoarea Frantei, E.S. Doamna Michele Ramis.

Ma bucur … M-am bucurat in primul rand pentru ca sunt om – a replicat Cristian Mungiu, care a recunoscut ca nu s-ar fi bucurat de atata celebritate daca francezii nu i-ar fi apreciat munca si nu l-ar fi premiat. M-am bucurat pentru ca e o apreciere, care pentru mine vine din partea cuiva care nu are niciun interes. E o apreciere cu atat mai placuta cu cat vine de la o instanta reprezentand o tara care e foarte competenta in acest domeniu al cinemaului, al culturii in general. Cred ca putem considera Franta ca o tara importanta pentru cultura europeana. Faptul ca aceasta tara certifica o calitate a muncii mele si a muncii noastre, in general, ca cinema in Romania, nu poate decat sa ne bucure. Asta in conditiile in care o buna parte din stima de care ne bucuram aici se datoreaza Frantei si acestui festival, care de fapt ne-a impus pe scena mondiala.

Realizator: Mihaela Moldoveanu
Oana Georgescu