Spectacolul are la baza o adaptare dupa Avarul de Moliere, facuta de Cristi Juncu si pusa in scena de Vlad Massaci.
Harpagon sau nemurirea avaritiei
Defectul de care sufera Harpagon, eroul principal din piesa lui Moliere, nu are varsta. El este de cand lumea si probabil, asa va ramane. Ce se schimba, poate, e forma in care se manifesta. Daca la Moliere vorbim despre galbeni, acum vorbim despre valuta forte.
Obsesia ramane aceeasi, ca si consecintele ei. Iubirea pentru bani, care de fapt e o patima la limita patologiei, este mai presus de orice: copiii sunt sacrificati de dragul averii si la fel toate celelate relatii, care nu pot avea o dezvoltare normala. Raspunsul celor din jur nu intarzie sa apara, imoralitatea personajului principal instigand la imoralitate: poti crede ca e justificat sa furi de la un asemenea om, nu? Pentru ca suferintele lui nu starnesc mila, ci doar rasetele si batjocura celor din jur. Forta de propagare a raului se dovedeste, inca o data, ingrijorator de mare, iar actorul Ion Chelaru te face sa simti viu acest pericol.
Teatru in teatru sau o rama moderna pentru o poveste veche
Textul lui Cristi Juncu pune niste accente si face trimiteri la actualitatea in care traim. Pentru ca, nu? viata bate teatrul de foarte multe ori. Prezenta mafiotilor care se ocupa de camatarie si care, fara sa vrea, s-au ales cu un teatru te duce cu gandul la un elefant care a intrat intr-un magazin de portelanuri. Posibilitatea distrugerii pluteste in aerul pe care il taie gesticuland cu pistolul baronul local, interpretat savuros de Dan Tudor. Avaritia deja pare sa paleasca in fata dorintei de control si de manipulare. O lume in care tinerii nu-si pot face loc decat fraudandu-i pe cai batrani, sau sperand –cu ce pret?-in generozitatea ce le-au confiscat tot.
Se rade mult, actorii joaca si se joaca frumos. Alaturi de cei mai sus mentionati, ii putem aplauda pe Bogdan Cotlet, Dorina Chiriac, Dragos Huluba, Mirela Zeta, Serban Georgevici, Laura Cret, Dan Radulescu, Domnita Iscru, Mihaela Macelaru.
Acest material va este oferit prin Programul Catena pentru arta.
Realizator: Ema Nicola