Ileana Dana Marinescu – Simbioze

La Galeria Senso, este deschisa in luna decembrie 2014 o ampla expozitie de Arta Decorativa in care vom putea admira si lucrarile artistei Ileana Dana Marinescu. Insectele vesele si personajele pline de haz ale artistei ne umplu sufletul de bucurie si de emotie.

Gratia si umorul din lucrarile artistei Ileana Dana Marinescu

Am pasit in atelierul – casa al artistei, un spatiu fabulos, plin de caldura si mister, in care Ileana Dana Marinescu creeaza toate aceste personaje de poveste.
Ileana Dana Marinescu are, desigur, umor; acesta se adauga inventivitatii si tonicitatii, spiritului ludic si manualitatii cu care a fost inzestrata, dar pe care le-a si cultivat cu rafinament si discretie; este, in acelasi timp, si pentru dimensiuni miniaturale, scenograf, designer de moda, autor de costume pentru scena, orfevru, sticlar, metalist, medalist, desenator, colorist; l-a citit, desigur, pe Arghezi si s-a deprins sa creeze din cioburi si fragmente, din materiale somptuoase sau umile aruncate sau aflate la indemana, din texturi aparent de neasociat, din piese uitate sau lipsite de functionalitate, frumuseti si forme noi. Imaginatia arcimboldesca a artistei este de nestavilit; asamblate cu infinita rabdare si migala, inzestrate cu cele de cuviinta, obiectele au spus deja celor interesati (si avem convingerea ca numarul acestora sporeste geometric) istoriile lor ca fragment si forma intreaga; Ileana Dana Marinescu le-a si editat, fara sponsor, desigur, intr-o gratioasa Carte de povesti, cu ferecaturi maiastre si litere (ce par a fi, dar desigur nu sunt) din aur. Doina Pauleanu, critic de arta

Despre Ileana Dana Marinescu

Nascuta in 1944 la Bailesti, Ileana Dana Marinescu a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. A avut numeroase expozitii personale in tara si in strainatate, in Thailanda si in Statele Unite ale Americii. A obtinut Premiul Artele focului 2004 si in 2003 – Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Bogdana Contras