ANONIMUL, Festival de colectie

Festivalului International de Film Independent Anonimul implineste anul acesta 10 ani de existenta si se desfasoara in perioada 9-18 august, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii. Anual, peste 4.000 de cinefili se intalnesc in Delta, voteaza si hotarasc astfel castigãtorii Festivalului Anonimul atat pentru competitia de scurtmetraj fictiune si animatie, cat si pentru competitia de lungmetraj.

Festivalul Anonimul, aflat la cea de-a zecea editie, si-a deschis
portile pe 9 august, in de-acum binecunoscuta locatie draga cinefililor
din toata lumea, Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii. Soare, plaja si zeci
de filme bune pentru oricine isi doreste o vacanta ca-n filme!

Surpriza editiei de anul acesta, cel mai recent film al lui Wong Kar-Wai, Marele Maestru/ The Grandmaster.
Proiectat in deschiderea Berlinalei 2013, The Grandmaster este prezentat in avanpremiera la ANONIMUL, prin amabilitatea Independenta Film. Filmul va avea premiera in cinematografele din Romania in data de 13 septembrie.Invitatul de onoare al acestei editii, este regizorul Istvan Szabo, cel care a si primit in cadrul galei de deschidere, trofeul Anonimul – 10 ani pentru intreaga sa cariera. Cele mai importante filme ale acestuia, “Mephisto” (premiul Oscar, 1982), dar si “Colonelul Redl” (premiul juriului la Cannes, 1985) si “Taking Sides/ Cazul Furtwängler” au fost proiectate in prezenta regizorului.

“Incercam sa aducem regizori din toate colturile lumii. Este greu sa alegem, dar incercam sa facem o combinatie de regiuni si stiluri” (Ludmila Cvikova, selectioner filme de lung-metraj). Anul acesta, in competitia festivalului sunt inscrise filme din Afganistan (“Wajma”, de Barmak Akram – care va fi prezent in Delta), Rusia (“Maiorul” de Yuri Birov) si Kazahstan (“Lectii de armonie” de Emir Baigazin). Singurul film romanesc din competitia de lungmetraj a festivalului este “Matei copil miner”, de Alexandra Gulea. Filmul regizoarei va fi proiectat in aceeasi zi cu cel al tatalui sau, regizorul Stere Gulea – “Sunt o baba comunista”, cu Luminita Gheorghiu si Ana Ularu in roluri principale, care va fi adus in avanpremiera in fata publicului de la Anonimul.

Editia a X-a a Festivalului International de Film Independent Anonimul este organizata de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania, Consiliului Judetean Tulcea, Institutului Cultural Roman si Televiziunii Romane – coproducator.

Acest material va este oferit de programul Catena pentru Arta, sponsor principal al Festivalului Anonimul.

Realizator: Oana Georgescu
Mihaela Moldoveanu

Foto : Sebastian Oros