Amanta, in Memoriam Elvira Godeanu

Sala ArCub a gazduit un dublu eveniment: premiera oficiala a spectacolului Amanta dupa Incurca lume de A.D. Hertz, în regia lui Armand Calinovici (Armand Calota) si acordarea Diplomei de Onoare a Fundatiei Elvira Godeanu actorului Ion Caramitru, director al TNB. Evenimentul este finantat prin Programul Bucuresti 555 – ARCUB si a fost oferit gratuit publicului bucurestean iubitor de teatru.

Un proiect de suflet…

Acest spectacol savuros, o comedie spumoasa care se petrece in vremea Bucurestilor de altadata, este un proiect de suflet al actorului Teatrului National din Bucuresti, Armand Calota. El a implinit astfel ultima dorinta a matusii sale, marea Doamna a teatrului romanesc, Elvira Godeanu prin punerea in scena a acestei comedii in care actrita si-ar fi dorit sa joace rolul titular: Armand draga, principiile mele in viata dupa care m-am ghidat au fost: modestia, bunatatea, respectul … – ii spunea actrita. Am vrut să joc Amanta in piesa lui Herz pentru ca era ceva ce nimeni nu ma credea in stare! Cand apaream pe scena, emblema de Marea Doamna a Teatrului ma ambitiona sa joc si roluri de asemenea factura!.

Pentru acest proiect, am pornit cu gandul de a reda Nemurirea Elvirei Godeanu si de a oferi unui suflet nobil – Ion Caramitru, Diploma de Onoare a Fundatiei care poarta mari actrite! Am semnat regia cu numele de fata al mamei mele – Calinovici – ca un omagiu adus ei! E un an plin de semnificatii pentru mine… Pe 13 mai s-au implinit 110 ani de la nasterea Elvirei Godeanu! Daca vom reusi sa-i facem pe spectatori sa zambeasca la piesa asta, atunci…..rasul lor va certifica succesul proiectului nostru! – a spus actorul si regizorul Armand Calota care si-a atins scopul. Cu aproape 10 luni inainte de a muri (pe 3 septembrie 1991), Marea Actrita i se confesa nepotului sau drag: Am intalnit un suflet nobil cu parfum de mare actor. Te rog, Armand, sa nu uiti niciodata ca acest inger m-a vindecat de o boala incurabila… singuratatea! Eram uitata de toti din jurul meu iar ziua organizata de Caramitru in cinstea mea la sediul UNITER mi-a umplut sufletul de fericire!.

…cu o distributie de zile mari


Ca regizor, Armand Calota (joaca rolul persoanjului Emil Strambuleanu) a ales sa ii distribuie pe colegi de-ai sai de la Nationalul bucurestean. Si a facut alegerea perfecta cu exceptionalii actori: Ilinca Goia (Olga), Magda Catone (Didina Strambuleanu), Dorin Andone (Matei Pintenaru) si Marius Rizea (Traian Bungrazescu). Scenografia este semnata de Mirela Maria Niculescu. Cea mai buna recomandare a acestui spectacol pentru spectatori este cronica scrisa de gazetarul Tudor Teodorescu – Braniste în ziarul Dimineata din anii 1935 – 1940: Verva inepuizabila a actorilor din spectacol dăruiește bucurestenilor batuti de atatea necazuri, un lung sir de seri de mare înveselire! Parfumul vietii din Bucurestiul din anii 1900 ofera o imagine cu adevarat pariziana a Micului Paris!

Realizarea acestui frumos proiect de suflet a fost posibila cu sprijinul Programului de finantare ARCUB – București 555 si Primariei Municipiului Bucuresti!

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu