10 X Shakespeare, cu Mihai Baranga

10 x Shakespeare este un one man show, in care actorul Mihai Baranga interpreteaza 10 personaje celebre din piesele lui William Shakespeare, a carui celebrare se face an de an, pe 23 aprilie.

Un spectacol in care un actor, renuntand la propria personalitate, traveerseaza galeria personajelor shakespeariene pentru a le da viata… prin voci, gesturi si mimici diferite, ilustrand complexitatea naturii umane, etern valabile! Esti vesel, uimit, trist sau ingrozit – e Falstaff, Launce, Lear, Richard al III-lea, Bufonul, Hamlet, Jaques, Ariel, Caliban, Prospero, adică SHAKESPEARE !
Scenariul, regia si sonopoetica sunt semnate de prof. univ. Nicolae Gafton, care a conceput acest recital din 1969, an in care actorul Mihai Baranga se nastea. Lucrul la aceste personaje si la crearea acestui spectacol a durat cinci ani. 10 personaje, 10 voci, 10 expresii corporale. Personajele sunt alese incat toate cele patru tipuri de temperamente sa fie reprezentate. Lumina din spectacol, care parcurge intreg spectrul cromatic, este in stransa corelare cu tipologiile personajelor.

Trebuie amintit ca William Shakespeare s-a nascut la Stratford upon Avon, pe 23 aprilie 1564 si a murit, tot pe 23 aprilie, in 1616. A scris 38 de piese de teatru, 154 de sonete, doua lungi poeme narative, scriind in versuri, in vers alb sau proza. Dupa Biblie, este autorul cel mai bine vandut, urmat fiind de Dostoievski.

Muzica: Marcel Costea. Costume: Cristina Barbu. Montaj sunet: Mihai Dumitrescu. Sunet si lumini: Ionel Nitulescu.

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator Ema Nicola.