Muzeul Bancii Nationale a Romaniei a gazduit lansarea celei de-a doua editii a cartii Stefan Caltia. Locuri (editura Curtea Veche). In cadrul evenimentului inclus in seria de manifestari Zilele Culturale ale BNR 2015 a fost expusa si lucrarea - triptic de mari dimensiuni Ultima calatorie a cautatorului de apa de Stefan Caltia.
Locurile lui Stefan Caltia
Cand se aseza o cruce undeva, acel undeva nu era un loc intamplator – era un Loc. Era locul unde caii oboseau, unde omul oprea caruta. Locul din care, umbland de o parte si de alta a acestor dealuri, cuprindeai totul. Aici gaseai, poate, un izvor si era firesc sa te asezi, sa te odihnesti si totodata sa privesti. Aici asezau crucea, aici se opreau toti. Deci chiar atunci cand umblai singur, aici te intalneai cu toti cei dinaintea ta. Si aici iti lasai gandurile – Stefan Caltia.
Iubitorii de arta in general si admiratorii picturilor lui Stefan Caltia in special, alaturi de oameni de afaceri, jurnalisti, reprezentanti ai BNR si personalitati ale vietii cultural-artistice bucurestene au tinut sa fie prezenti la acest eveniment cu totul special. Au vorbit, alaturi de binecunoscutul artist, Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, publicistul si filosoful Horia-Roman Patapievici si Grigore Arsene directorul Curtea Veche Publishing.
Prima editiea a cartii a fost lansata in noiembrie 2014 la Targul Gaudeamus, in acelasi timp cu expozitia – eveniment gazduita in perioada 3 octombrie – 5 decembrie 2014 de Muzeul de Arta din Timisoara. Atunci expozitia a fost gandita ca o calauza care i-a purtat pe vizitatori prin meandrele imaginarului lui Stefan Caltia, cu acea multitudine de nuclee si intersectii, ramificatii si locuri simbolice, culturale si personale, ce ii anima creatia ultimilor zece ani.
Editia a II-a a albumului Stefan Caltia. Locuri aduna peste 70 de lucrari ale pictorului, dintre care multe neexpuse pana acum publicului larg. Textele sunt semnate de Victor Neumann (directorul Muzeului de Arta Timisoara), de critical Dan C. Mihailescu, de Ioana Mandeal, Sandra Demetrescu si Patricia Badulescu, curatoare ale expozitiei si de Andrei Teleaga. Autorii scriu despre propriile contacte cu munca artistului, pledand pentru cateva dintre motivele esentiale ale universului sau ideatic. Stefan Caltia. Locuri face parte dintr-un amplu proiect care a inclus expozitia cu acelasi nume, dar si o serie de conferinte. Cartea este editata de Galeria Posibila in parteneriat cu Muzeul de Arta Timisoara, Curtea Veche Publishing, cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Roman.
Ganduri si randuri despre Stefan Caltia….
Cand Stefan Caltia m-a invitat intaia oara in atelierul sau am fost fascinat de amalgamul de lumini si de umbre al locului in care isi petrecea cea mai mare parte a fiecarei zile; am fost impresionat de ferestrele inalte ale imobilului, mangaiate de frunzele si florile gradinii din fata lui. Descopeream misterul pe care artistul stie sa-l cultive voluntar ori involuntar, admiram arta etnografica impodobind casa – obiectele de ceramica, vechiul pat al casei taranesti, lazile de lemn depozitand documente prafuite ale unor vremuri indepartate, fotografii de familie –, toate asociindu-le universului din care descind picturile maestrului –Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta din Timisoara.
Suflet rascruce, Stefan Caltia este un sangvin melancolic – sau, daca vreti, un coleric fantast, deopotriva contemplativ si ziditor. Un mester insuflat de ethosul breslelor de altadata, dar subtil alcatuitor de himere, cultivand cu hatra sobrietate estetica ambiguitatii. Himere care vin de niciunde, indreptandu-se catre nicaieri. Levitatii funambulesti cu inscenari de bestiar medieval, incremeniri clovnesti si metamorfoze halucinante, pentru care trecerea, calatoria, plutirea, suspendarea in vid, sticla (cu misterioasele eitaceri vorbitoare), ceata, drumul, norii, luminisul, luntrea, pestele, dealul – figurile evanescentei si ispitele inefabilului, semnele acelui Dincolo ce definesc fiintarea ca mister impartasit – se asociaza piezis cu ambiguitatea carnavalesca si teatralizarea obiectelor. – Dan C. Mihailescu.
Cuvintele rostite de Matei Caltia, fiul Maestrului, cu ocazia lansarii in 2013 a cartii I II III IV V VI VII povesti cu Stefan Caltia, nu numai ca marcau finalul proiectului expozitional desfasurat de-a lungul unui an (martie 2012 – martie 2013) la Galeria Posibila (expunerea desenelor-afis realizate de artist pentru cele sapte capitole ale expozitiei si a lucrarii-triptic Lumea ca teatru), dar prefatau cumva aceasta lansare – eveniment din 2015: O expozitie ca o carte si o carte ca o expozitie… Poate parea unul din acele jocuri de cuvinte cazute azi, in vremea acronimelor, in desuet, dar, asa a fost. Expozitia este, in ce il priveste pe Stefan Caltia, o antologie, iar in ceea ce ii priveste pe curatori, un eseu. Textele argument ale curatorilor ne invita sa privim, interviurile cu Stefan Caltia sunt felul in care artistul vede, conferintele sunt propunerea mea, prin care am incercat sa provoc alte, riscante si ex-centrice alaturari, creȃnd in acest fel premise ale unui joc al asocierilor de idei…
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu