La invitatia Ambasadei Danemarcei la Bucuresti si a Societatii Muzicale (presedinte George Butunoiu), SAS Choir – corul angajatilor companiei aeriene Scandinavian Airlines, dirijat de Stefan Diaconu (Romania) a sustinut doua concerte la Bucuresti: unul la Muzeul National Cotroceni si celalalt Biserica Sf. Silvestru. Un moment inedit din program a fost si recitalul in premeira al corului de flaute Flaut Power, dirijat de Prof.Univ.Dr. Ion Bogdan Stefanescu. Acest eveniment a deschis seria de concerte si evenimente cultural-artistice initiate si organizate de Societatea Muzicala.
Din programul concertului au fost alese partituri cunoscute ale unor compozitori celebri precum, W.A. Mozart – Uvertura la Flautul fermecat, F. Haendel – Passacaglia, I. Ceaikovski – Uvertura la Spargatorul de nuci, Poul Schierbeck – I Danmark we beg født, Edward Elgar – Ave verum, Niels Gade – Morgensang, Paul Simon – Clyde Sechler – Bridge Over Troubled Water, John Rutter – Look at the World, Negro spiritual – Certn’ly Lord, Thomas Morley – Spring Time, Negro spiritual – Deep River, Zoltan Kodaly – Esti Dal, J. S. Bach – Hans Ulrik Barfoed – Swinglerier 1, Mark Patterson – The Silence and the Song, John Download – Come Again, „Corul” de flaute, J. S. Bach – Concert Brandenburgic, Phillipp Butall – Charleston Medley, Tutti Flooties, Samba Alla turca, dar si Vasile Spatarelu – Floare albastra.
SAS Choir, cu sediul in Copenhaga, a fost fondat in 1981. Membrii corului sunt angajati sau fosti angajati ai Companiei Aeriene SAS (Scandinavian Airlines), dar si persoane cu conexiuni in aceasta companie. Din septembrie 2015, corul este dirijat de romanul Stefan Diaconu. S-a nascut in Radauti, si a inceput sa studieze pianul la varsta de sase ani, apoi a studiat flautul, incepand de la zece ani, castigand numeroase premii. A obtinut diploma de licenta atat la Facultatea de Interpretare Muzicala – sectia Flaut, cat si la sectia Dirijat Orchestra din cadrul Facultatii de Compozitie, Muzicologie si Pedagogie Muzicala. Momentan este masterand al Royal Danish Academy of Music, la sectiunea Flaut.
Fondatorul si dirijorul Flaut Power, Prof. Univ.Dr. Ion Bogdan Stefanescu, este Prim flautist al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, profesor de flaut la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si Solist al Filarmonicii Banatul, Timisoara. Este laureat al mai multor concursuri nationale si internationale: Diploma si medalia de excelenta acordate de UNIMIR pentru interpretarea Concertului de A. Jolivet in cadrul celei de a XXI-a editie a Festivalului George Enescu, 2013, Meritul Cultural in grad de Cavaler, medalie conferita de Presedintele Romaniei, 2011, Premiul Revistei Muzica pentru interpretare, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare – Trio Contraste, 2009, Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistica, 2007, Medalia Meritul Cultural conferita de Presedintele Romaniei, 2004, Premiul Clubului Liones pentru cea mai buna interpretare din cadrul seminarului condus de James Galway, Italia, 2003, Premiul Cella Delavrancea pentru merite in cultura, 1991, Premiul Conservatorului George Dima, Cluj, 1987, Premiul I, Concertino, Praga, 1986, Premiul I, Concursul National de Flaut, Bucuresti, 1985, Diploma de Merit, G.B.Viotti, Vercelli, Italia,1984. Este membru al trio-ului Contraste, al cvintetului George Enescu si al ansamblului Barock Orchestra (2006), al membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, dar si membru fondator al ansamblurilor Procontemporania si Profil.
Repertoriul SAS Choir este variat si cuprinde cantece daneze traditionale sau patriotice, madrigale englezesti vechi sau moderne, muzica clasica, lucrari religioase nationale sau internationale, dar si lucrari romanesti. Pe parcursul celor 35 de ani de existenta, corul a participat in mod regulat in cadrul unor competitii inter-scandinave si a participat la concerte alaturi de coruri si orchestre din intregul grup SAS. Mai mult, corul a vizitat si a primit vizite din Finlanda, Letonia, Portugalia si Fermania si a concertat si in Canada, Italia sau Marea Britanie. Corul are relatii privilegiate cu mai multe coruri din Danemarca si a participat la diferite festivaluri nationale sau internationale. Pentru majoritatea, a fi corist in SAS Choir a devenit un mod de viata. Cativa sunt membri inca de la inceput, grupul fiind foarte unit, iar relatia foarte stransa dintre coristi si dirijorul de origine romana are o contributie majora in consolidarea acestui sentiment.
Societatea Muzicala promoveaza relatiile de cooperare interculturala, educationala, incurajarea activitatii muzicale, cu precadere in domeniul muzicii clasice, avand ca scop, printre altele, identificarea si promovarea tinerelor talente in domeniul muzical prin organizarea de concursuri, festivaluri, concerte, in tara si in strainatate, atat in cadrul unor proiecte proprii, cat si in colaborare cu parteneri.
Realizator: Oana Georgescu