Premiile Mihail Jora 2017

Sala Mare a Ateneului Roman din Bucuresti a gazduit Gala laureatilor Concursului de Compozitie si Interpretare Muzicala Mihail Jora 2017. Ajuns la a XXVII-a editie, acest concurs sustinut de Societatea Muzicala (Presedinte George Butunoiu) gazduit de Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, s-a adresat tinerilor interpreti si compozitori cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (respectiv 32 de ani pentru sectiunea Compozitie), dar si absolventilor de liceu. In acest concurs sunt admisi doar concurenti din Romania si Rep. Moldova sau straini care studiaza la universitati din Romania. Incepand cu acest an s-a organizat si Concursul Mihail Jora Lyceum pentru elevii care studiaza in ciclul liceal de profil. Din juriul Concursului au facut parte profesori ai universitatilor de muzica, membri ai Consiliului de Onoare al Concursului, personalitati ale vietii muzicale romanesti si internationale, reprezentanti ai organizatorilor.
Gala, prezentata de Dragos Calin, Director Artistic al Concursul National de Interpretare Mihai Jora si Norela Costea Director Executiv Societatea Muzicala a debutat prin acordarea de catre tinerii laureati a Diplomelor de recunostinta sponsorilor sectiunilor lor.
Catena a sponsorizat Sectiunea Pian unde castigatori au fost Cadmiel Botac (Premiul I) si Diana Maria Petrache (Premiul II)
Dupa ce s-au acordat premiile speciale si concurentilor, recitalul acestora a fost deschis de trei scene din D’ale carnavalului, opera comica de camera semnata de Sebastian tuna, castigatorul premiului II al noii sectiuni introduse in concurs, compozitie muzicala. Lucrarea a fost interpretata de Ansamblul de Muzica Contemporana Profil, condus de la pupitrul dirijoral de Alexandru Petrovici. In continuarea programului, au urcat pe scena castigatorii premiilor II: Valentin serban, la vioara, Diana-Maria Petrache, la pian, Octavian Lup, la violoncel si mezzo-soprana Antonia Cosmina Stancu, la canto.
Premiile I au fost obtinute de violonista Andra Lucia Andrei, de pianistul Cadmiel Botac si de tenorul Mihai Urzicana. Printre compozitorii care au figurat in programul galei si repertoriul tinerilor muzicieni s-au numarat Johann Sebastian Bach, Camille Saint-Saëns si George Enescu, acompaniamentul pianistic fiind asigurat de Clementina Ciucu, Raluca Ouatu, Alexandru Petrovici si Maria-Luiza Velciu.
Laureatii editiei a XXVII-a a Concursului National de Interpretare Mihai Jora, Ateneul Roman, Bucuresti, 2017, cu mentiunea ca la sectiunile Compozitie muzicala si Violoncel, Premiile I nu s-au acordat:
sectiunea Compozitie: D’ale carnavalului – opera comica de camera, compozitor: Sebastian tuna (Premiul II)
sectiunea Vioara: Andra Lucia Andrei (Premiul I) si Valentin serban (Premiul II)
sectiunea Pian (sponsor: Catena): Cadmiel Botac (Premiul I) si Diana Maria Petrache (Premiul II)
sectiunea Violoncel: Octavian Lup (Premiul II)
sectiunea Canto: Mihai Urzicana, tenor (Premiul I) si Antonia Cosmina Stancu, mezzo-soprana (Premiul II)
Remarcabil este faptul ca Societatea Muzicala va organiza anul acesta si anul viitor Turneul Laureatilor Concursului Mihail Jora 2017 – 2018 pentru castigatorii editiei din acest an. Iata programul din acest an: Filarmonica Nationala Serghei Lunchevici din Chisinau (mai, Chisinau, Rep. Moldova), Institutul Italian de Cultura din Copenhaga (septembrie, Danemarca), St. Martin-in-the-Fields (septembrie, Londra, Marea Britanie), Cairo Opera House (octombrie, Cairo, Egipt). Totdata a stabilit parteneriate cu filarmonici din tara si din Republica Moldova care ofera drept premii speciale laureatilor concerte in stagiunile simfonice sau camerale si va organiza concerte si recitaluri publice si private cu laureatii, atat in tara, cat si in strainatate.
Initiat cu peste un sfert de secol in urma, cu ocazia centenarului nasterii marelui muzician roman de catre Prof.Univ.Dr. D.H.C. Grigore Constantinescu, reputat muzicolog si presedintele Uniunii Criticilor Muzicali Mihail Jora, concursul i-a avut printre laureati, de-a lungul timpului, pe unii dintre cei mai talentati muzicieni romani. Din 2015, Presedintele Concursuluieste Conf.univ.dr. Dragos Calin, muzicolog si pianist, cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, director al Departamentului pentru Pregatirea Personalului Didactic din aceasta prestigioasa institutie. Un merit deosebit al acestui concurs este promovarea tinerilor muzicieni prin oportunitatile pe care le ofera recitalurile si concertele care sunt programate, avandu-i ca solisti, cu institutii prestigioase de profil de la noi din tara – spunea Prof.Univ.Dr. Diana Mos, rectorul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.
Si in acest an, Catena, prin Programul Catena pentru Arta a sustinut acest concurs, sponsorizand Premiul acordat la sectiunea Pian. Anul trecut, dintre cei 14 concurenti laureati ai celor patru categorii, tanarul Dimitri Malignan a fost distins cu Premiul I la Sectiunea Pian. Pe scena Ateneului Dimitri Malignan nepot al lui Henry Malineanu unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzica usoara, de teatru, film si romante, a interpretat lucrari ale compozitorilor George Enescu (Melodie), Frederic Chopin (Studiu) si Robert Schumann (Waldszenen op. 82, piesele 7 si 8).
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Cristina Ardelean