Galeria de Arta SENSO Bucuresti (Bd. Unirii nr. 15) VA INVITA miercuri, 28 noiembrie 2018, ora 18.00 evenimentul de lansare a albumului Tonitza, editia a doua, semnat de Dr. Doina Pauleanu, istoric si critic de arta.
Prezinta: RUXANDRA GAROFEANU, critic de arta, ANA IVASCU, redactor sef, Editura Monitorul Oficial si DOINA PAULEANU, doctor in istoria artei si critic de arta, director al Muzeului de Arta Constanta.
Relatia mea cu Tonitza a fost cu totul speciala, pot spune ca l-am iubit…
Prima editie a prestigiosului volum (are peste 200 de pagini) al carui concept grafic este semnat Roland – Edgar Vasiliu, a fost lansata in anul 2014. Dintre titlurile capitolelor amintim: Inceputurile, Primele manifestari si forme asociative, Grupul celor patru, Expozitiile de grup, fapte si intamplari din anii 1926 – 1933, In grup restrans, 1934 – 1937 sau Ultima expozitie, alte fapte si intamplari, 1938 – 1940. Textul este unul consistent, excelent documentat si, alaturi de fermecatoarele ilustratii cu operele marelui artist, autoarea ne invita la o calatorie fascinanta, unica, de neuitat in lumea culorii si a sensibilitatii artistice. Ambele volume reprezinta continuarea seriei de albume de arta aparute in 2012 la Editura Monitorului Oficial si semnate tot Dr. Doina Pauleanu: Grupul celor patru (Nicolae Tonitza, Francisc Sirato, Stefan Dimitrescu, Oscar Han) si Pictori romani la Balcic.
Evenimentul este sustinut de FILDAS Art si Catena, prin Programul CATENA pentru ARTA si vine la aproape jumatate de an de la succesul lansarii, tot la Galeria de Arta SENSO Bucuresti a cartii Doinei Pauleanu, Viata tacuta a naturii. Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca, 1916 – 1946 (volumul II, Editura Monitorul Oficial 2018). De remarcat si faptul ca toate vernisajele expozitiilor care au loc la Galeria de Arta SENSO sunt prezentate de autoarea albumului, Doina Pauleanu.
In general, cartea mea este un exercitiu de admiratie fata de toti cei care m-au precedat in aceasta investigatie si am certitudinea ca le datorez felul in care relationez cu artistul. Relatia mea cu Tonitza a fost cu totul speciala, pot spune ca l-am iubit… Pentru ca eu il consider cel mai iubit dintre pictorii pamanteni si se vede treaba ca nu sunt singura in acest demers. Tonitza atinge niste cote fabuloase la toate licitatiile la care lucrarile sale sunt prezente si este firesc sa fie asa – spunea Doina Pauleanu.
Despre albumul Tonitza de Doina Pauleanu
Printr-un text bogat documentat si numarul impresionant de ilustratii, albumul invita la o calatorie in lumea culorii si a sensibilitatii artistice. Asa cum Nicolae Tonitza se lasa in voia placerii de a desena si picta, Doina Pauleanu incearca bucuria de a ne dezvalui un pictor al carui crez este culoarea si muza realitatea. Tonitza a fost pictorul inchinat miracolului copilariei si delicatetii luminii si, mai mult decat atat, un creator constient de rolul sau, implicat in viata culturala a timpului, in care a dorit sa realizeze educatia artistica a unui public complect dezorientat.
Despre Dr. Doina Pauleanu
Doctor in Istoria Artei, Univeristatea Bucuresti si director al Muzeului de Arta Constanta din 1990, curator si colaborator permanent al Galeriei SENSO din Bucuresti, Doina Pauleanu a absolvit Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucuresti (astazi Academia Nationala de Arte), sectia Istoria si teoria artei. A publicat numeroase carti si albume de arta, lucrari de istoria artei, antropologie urbana, imagologie si management cultural – Constanta. Aventura unui proiect european, 2003; Balcicul in pictura romaneasca, ed. I – 2004, ed. a II-a – 2007; Constanta 1878 – 1928. Spectacolul modernitatii tarzii, 2006; Pictori romani la Balcic, ed. I – 2008, ed. a II-a – 2009; Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel, 2008 (autor principal); Moscheea regala Carol I Constanta, 2010 (autor principal); Singularitate si reconstructie imaginara. Pictori romani in Bretania 1878 – 1940, Bucuresti, 2010; Cazinoul din Constanta. Boema, loisir si patrimoniu european la Marea Neagra, 2011; Grupul celor patru, Bucuresti, 2012; Tonitza, 2014; Regalitatea si marea, 2015; Viata tacuta a naturii. Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca. 1846 – 1916, 2016; Viata tacuta a naturii. Flori, fructe, delicatese si obiecte in pictura moderna romaneasca. 1916 – 1946, 2018. Activitatea sa a fost recompensata cu distinctii si premii speciale, dintre care amintim: Premiul pentru patrimoniul cultural national, Ministerul Culturii si Cultelor si Premiul pentru critica al Uniunii Artistilor Plastici din Romania – 2003, Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter – 2004, Premiul National de Muzeologie Margareta Sterian – 2004, Premiul George Oprescu pentru Istoria Artei primit din partea Academiei Romane – 2007 sau Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, Franta – 2008.
Va multumim pentru atentia acordata si va asteptam la Galeria SENSO pe 28 noiembrie 2018, ora 18.00, unde va avea loc lansarea cartii semnata de Dr. Doina Pauleanu, un eveniment urmat de o sesiune de autografe.