Piata, loc simbolic al orasului

Pornind dintr-o piata urbana bucuresteana, Catalin D. Constantin va invita joi, 23 aprilie, de la ora 19:00, intr-un periplu pasionant prin mai multe dintre pietele oraselor europene. Celebre sau aproape necunoscute. Mari sau mici. Scene ale unor ample procesiuni si ritualuri. In egala masura, scene ale spectacolului vietii cotidine. Catalin D. Constantin arunca asupra acestor piete o privire antropologica. Prezentarea sa este insotita de numeroase fotografii.

Legand intre ele cladirile si istoria lor, o alta Piata se iveste. Nu una formata din cladiri, bijuterii arhitecturale sau nu, in functie de gustul si normele vremurilor, ci una in care cladirile sunt mai degraba continute, decat definitorii, parte a unei geometrii mai complicate, care cuprinde oameni si intamplari, cauzele constructiei si, pur si simplu, viata. O Piata in care cladirile sunt doar rezultatul si forma.

Catalin D. Constantin este editor de carte, preda cursuri si seminare la departamentul de studii culturale si antropologie al Facultatii de Litere de la Universitatea din Bucuresti, este redactor la revista Cultura, unde coordoneaza paginile de antropologie. A coordonat mai multe colectii de beletristica si a mai multe albume de fotografie dedicate patrimoniului cultural romanesc. Teza de doctorat, publicata in 2013, a avut ca tema viata cotidiana in orasele romanesti la inceputul secolului al XX-lea, pornind de la jurnale inedite de epoca ale unor personaje anonime, pe care le-a colectionat de-a lungul timpului. Imbinand pasiunea pentru fotografie cu placerea de a scrie si de a calatori, a sustinut in 2014 un al doilea doctorat, in Arhitectura, avand ca tema pietele oraselor din Europa si simbolismul lor.