Roman Tolici – Lapte. Miere. Sange

Expozitia Lapte. Miere. Sange a artistului Roman Tolici prezinta etapele vietii, de la nastere pana la moarte cu toate temerile si fricile pe care le experimentam. Lucrarile sunt expuse intr-un spatiu generos in cateva sali ale Palatului Stirbei (Calea Victoriei nr. 147).

Despre existenta umana in expozitia Lapte. Miere. Sange

Expozitia Lapte. Miere. Sange este cea mai ampla prezentare a artistului pana in acest moment si este organizata de Galeria Zorzini. Numele expozitiei reuneste numele celor trei serii de lucrari pe care artistul le-a creat intre anii 2009 – 2014. „Cele trei serii reprezinta trei stadii esentiale ale vietii” marturiseste artistul Roman Tolici.

Prima serie Lapte consta intr-o serie de 10 sculpturi in rasina epoxidica, reprezentand zeitati si personaje religioase marcante pentru istoria omenirii: Mohamed, Isus, Buddha etc. Cum spune Roman Tolici e un gen de sculptura pe care o poti vedea dar n-o poti atinge.

A doua serie Miere, subintitulata si Zece, cuprinde zece picturi de mari dimensiuni in ulei pe panza. Acestea sunt peisaje cu aparitii umane, la care numarul personajelor prezente creste de la o lucrare la alta.

Iar a treia serie Sange se refera la moarte, la tenebrele, spaimele si fricile pe care le simtim catre finalul vietii. Fiecare lucrare simbolizeaza cate o frica cu privire la moarte.

Roman Tolici la Palatul Stirbei

Nascut in 1974, Roman Tolici este cel mai cunoscut artist contemporan de origine basarabeana spune curatorul expozitiei Adina Zorzini. Pictura sa se inscrie in directia contemporana a artei, imbinand stilul figurativ cu cel simbolic si conceptual.
Expozitia Lapte. Miere. Sange a artistului Roman Tolici poate fi vizitata la Palatul Stirbei pana pe 5 iulie 2014.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta
Realizator: Bogdana Contras