Paul Georgescu – Regele Maratoanelor Acvatice

Sustinut de CATENA, Campionul roman a castigat recent cea de-a 30-a editie a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 – Regina competitiilor mondiale de natatie (26,4 km) in ape deschise.
Membru de onoare Catena Racing Team – cel mai numeros si mai titrat club polisportiv al unei companii, multiplu campion la natatie si recordman al traversarii Canalului Manecii, PAUL GEORGESCU, secondat de antrenorul Matei Giurcaneanu si de echipa sa, i-a devansat intr-o maniera categorica pe competitorii de la categoria fara costum de neopren (apa, chiar si vara este foarte rece).
Pentru PAUL GEORGESCU urmeaza o noua mare provocare pe 15 octombrie 2017, cand are loc finala OCEANMAN (Benidorm, Spania), competitie de anvergura, foarte disputata si de un nivel ridicat unde romanul s-a calificat dupa ce a obtinut locul II la categorie si locul VII in clasamentul general in cadrul etapei ce s-a desfasurat in Italia, in apele Lago D’Orta.
BRAVO, Paul!
SUCCES Paul Georgescu!
CATENA sustine campionii!
PAUL GEORGESCU invingator in Cursa Regina Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 de pe lacul Zürich
Fost campion national la polo, acum profesor de educatie fizica si sport la International British School of Bucharest si instructor de inot la un club sportiv, romanul Paul Georgescu este cel care reusea pe 14 septembrie 2016 sa realizeze o performanta unica: a devenit cel mai rapid roman care a traversat Canalul Manecii fara costum de neopren. El a inregistrat pe distanta de 54 km timpul de 13h36′, timp omologat de The Channel Swimming Association. Paul is now the fastest Romanian to cross the Channel in a time of 13hrs and 36mins. Well done!– nota site-ul The Channel Swimming Association despre compatriotul nostru care a fost insotit de ambarcatiunea condusa de pilotii Stuart Gleeson si Sea Leopard, observator fiind Andre Roberts. Practic, distanta dintre tarmul englez si cel francez masoara aproximativ 34 km, dar, din cauza curentilor, Paul a trebuit sa inoate mai mult cu 20 km. Antrenat de Matei Giurcaneanu, el a reusit nu doar sa doboare recordul romanesc (14h32′) din 2015, dar si sa realizeze cel mai bun timp al sezonului pe distanta respectiva.
Ei bine, iata ca romanul care a traversat Canalul Manecii intr-un timp record, a revenit in forta anul acesta. Tot la categoria „fara costum de neopren”, el a fost unul dintre cei 15 concurenti care au participat la maratonul de inot al lacului Zürich, parcurgand cei 26,4 km in 7h11′, performanta ce l-a clasat pe locul I. A fost urmat de englezul Alexander Begg (7h39′) si de italianul Andrea Marcato (7h43′). ”30th Sri Chinmoy Marathon Swim Lake Zurich – 26 km: Paul Georgescu from Bukarest, Rumania wins international long distance swimming competition in Switzerland” – este titlul comunicatului de presa al organizatorilor.
Competitia este organizata de Sri Chinmoy Marathon Team, dupa numele fondatorului, liderul spiritual indian, Sri Chinmoy (1931-2007). Ajunsa la cea de-a XXX-a editie (Maratonul lacului Zurich se organizeaza oficial din anul 1987), una aniversara, a fost infiintata de fapt cu 40 de ani in urma, cand s-au organizat concursuri de inot pe distante cuprinse intre 2 mile si 3100 de mile (4989 km), cursa considerata de organizatori drept una de Self Transcendence si, din 1997, certificata ca fiind cea mai lunga cursa din lume.
Si de data aceasta, Paul Georgescu a fost secondat de super dream-team-ul sau: Matei Giurcaneanu (antrenor, profesor Clubul Sportiv Delfinul si Vicepresedinte F.R.de Natatie si Pentatlon Modern), Iulian Zamfir Dimcea, Eugen Georgescu, tatal sau, antrenor emerit de polo, Eugen Georgescu. Un podium la aceasta cursa, alaturi de finala Oceanman-ul din Spania, a fost principalul obiectiv al sezonului competitional pentru Paul si antrenorul sau. Romanul, care a castigat categoric, iesind primul din apa dupa 7 ore si 11 minute a stabilit impreuna cu Matei Giurcaneanu o strategie de tip negativ split, adica sa plece intr-un ritm usor si sa termine in forta. Chiar si asa, am condus cursa de la un capat la altul – marturisea el. Locul I si timpul obtinut reprezinta o mare perfomanta, dat fiind ca este unul din cele mai grele maratoane acvatice. Apa e rece, eu am inotat fara neopren, iar vremea s-a stricat in ziua concursului cand temperatura a scazut brusc cu 10°C: a fost ploaie si soare, vant si valuri. Puteam obtine un timp si mai bun, dar nu avea sens sa fortez, mai ales ca, dupa jumatatea distantei nu am mai vazut pe nimeni in spate. Am inotat efectiv singur, secondat doar de echipa mea din caiac.
La editia din acest an a Sri Chinmoy Marathon Schwimmen 2017 au participat 91 de concurenti din 17 tari, la categoriile Individual, feminin si masculin (16 – 49 ani, +50 ani), cu sau fara neopren, respectiv la Stafeta. Daca la masculin Paul Georgescu a fost declarat invingator, la feminin a castigat englezoaica Jenny Zwijnen cu 7 ore si 44 minute. La Stafeta a castigat familia Ford din Marea Britanie (7h24′), cu tatal Jon (n: 1968) si cei doi fii, Jack (n: 1998) si Ben (n: 2002), ei fiind si cei mai tineri participanti la aceasta competitie! Sloganul lor: More like a Ferrari than a Ford!. Cel mai varstic concurent a fost americanul Ralph Brott, in varsta de 78 de ani.
Sigur ca Paul Georgescu nu se va opri din drumul sau, telul fiind acela de a intra in elita mondiala a celor cativa inotatori (Stephen Redmond – Irlanda, Anna Carin Nordin – Suedia, Michelle Macy si Darren Miller – SUA, Adam Walker – Marea Britanie, Kimberly Chambers – Noua Zeeleanda si Antonio Arguelles – Mexic) care au realizat pana acum Ocean′s Seven, echivalentul Seven Summits al alpinistilor care au reusit sa escaladeze si sa cucereasca cele 7 mari varfuri ale lumii. Ocean′s Seven inseamna parcurgerea a 7 distante de referinta de tip open water, reprezentand cele mai lungi si mai dificile maratoane acvatice: 4 Canale (Canalul Manecii – English Channel, déjà bifat, Molokai Channel – Hawaii, North Channel – intre MareaBritanie si Irlanda si Catalina Channel – SUA, California) si 3 Stramtori (Cook – Noua Zeelanda, Tsugaru – Japonia, intre Honshu si Hokkaido si Gibraltar, intre Europa – Spania si Africa – Maroc, Oceanul Atlantic – Marea Mediterana).
Performantele lui Paul Georgescu au fost posibile si datorita sprijinului acordat de Catena, farmacia care sustine campionii, iar echipa Senso Arte a fost de la bun inceput martora sportivului roman in drumul sau catre succes.
Va invitam sa vizionati filmele si reportajele dedicate marelui campion:
CATENA, FARMACIA INIMII, SUSTINE CAMPIONII !
Oana Georgescu
Foto: arhiva personala, Sri Chinmoy Marathon Team