“Panica” la Nottara

Teatrul Nottara a gazduit la Sala George Constantin premiera spectacolului Panica de Mika Myllyaho (traducerea: Cristina Toma, scenografia: Cosmin Florea), in regia lui Theodor Cristian Popescu. Protagonisti sunt actorii Vlad Zamfirescu (Joni), Alexandru Jitea (Leo) si Gabriel Rauta (Max).

Cu subtitlul trei barbati pe punctul de a ceda psihic, textul dramaturgului finlandez este o subtila comedie psihologica, cu personaje foarte bine conturate. Trei barbati, prieteni din copilarie, lupta cu criza varstei mijlocii, cu problemele profesionale si cu sentimentele diferite care ii macina.

Timpul pe care il petrec impreuna ii ajuta sa se regaseasca, iar prietenia (doi dintre ei sunt frati) le ofera posibilitatea sa-si spuna adevaruri, fara menajamente. Panica este generata de nelinistea lor interioara, care rabufneste sub forma unor jocuri psihologice, dure, propuse in speranta eliminarii tuturor fricilor, fobiilor si neimplinirilor. Spectacolul este incarcat cu momente umor, menit sa indemne publicul, in majoritate tanar, la o privire obiectiva asupra sinelui, printre zambete si chiar hohote de ras.

Panica a fost scrisa in 2005 in timp ce lucra cu actorii si apoi regizata chiar de autor la GroupTheatre din Helsinki. Din toamna anului 2010, Mika Myllyaho este Director General al Finnish National Theatre din capitala finlandeza.

Panica ne arunca brusc in groapa cu cei trei lei, furiosi pe propriile lor slabiciuni. Pana iesim, avem timp sa radem bine: de ei, dar si de noi însine. (Theodor Cristian Popescu, regizor)

Am avut sansa ca pana acum sa nu intru in panica. In sensul de atacuri. Am intrat in spectacolul Panica. Si l-am cunoscut pe Cristi Popescu. M-am panicat. Trebuia sa scoatem premiera in doar patru saptamani!!!… Nu va panicati. Am reusit! (Vlad Zamfirescu, actor)

Acest material va este oferit de Catena.

Realizator: Oana Georgescu
Foto: Ciprian Duica, Teatrul Nottara