Maria Constantinescu – expozitia Semne

Artista Maria Constantinescu ne invita in aceasta vara sa-i admiram lucrarile recente pictate pe sticla, reunite in expozitia intitulata "Semne" deschisa la Galeriile Sabion in perioada 8 - 30 august 2019.

Domnul academician Razvan Theodorescu a spus:

"Doamna Maria Constantinescu, artist plastic, membra UAPB, a inventat un stil unic – inconfundabil. A plecat de la traditie si a ajuns la modernitate, la simbol.

Maria Constantinescu a avut onoarea ca despre ea sa scrie unul dintre cei mai mari critici de arta ai Europei, considerat papa istoriei artelor, Giulio Carlo Argan, acest fapt reprezentand cel mai mare premiu acordat unui artist. Are onoarea sa fie academician Burchardt si membra a Academiei artelor traditionale din Romania. A expus in muzee importante din tara si strainatate si are lucrari in colectii de stat si particulare, cum ar fi, de exemplu, o compozitie zodiacala la Casa Regala a Spaniei, despre care Regina Spaniei a spus: iata ceva nou sub soare!"

"De ce pictez pe sticla?

Am avut marea sansa de a ma naste pe 1 aprilie, la Stoenesti, Arges, intr-o casa mare, cu peretii grosi de un metru, iar tapsanul ferestrelor era locul meu de joaca. Ferestrele erau impartite in multe patrate, iar cand geamurile se abureau, desenam pe ele Ingeri, care in viziunea mea semanau cu taranii imbracati cu camesi albe din in si bumbac, cusute cu fir de matase, asa cum se imbracau la zi de sarbatoare si femeile, care purtau ii cusute pe marchizet cu fir de matase, cu paiete si margele aurii, care pareau stele, iar pe cap aveau marame din borangic cu fir de aur; pareau sfinti si sfinte cu aureole de lumina. Aceasta lumina paradisiaca a fost, este si va fi obsesia mea.

Am aflat mai tarziu ca sticla este o materie vie, care, dupa un timp, devine mai densa jos si mai rarefiata sus, apoi, daca o intorci, se schimba. Este ca o clepsidra vie.

Ma obsedeaza sticla, deoarece pot sa pictez bidimensional si sa realizez a treia dimensiune.

Prin sticla transparenta pot sa intru cu gandul in spatiul interior si sa privesc spre exterior; pot sa inventez povestea mea, ferestre catre sufletele oamenilor si nu numai… catre Lumina Divina. Se spune ca unde este gandul, suntem si noi, sufletul si spiritul nostru." (Maria Constantinescu, artist vizual)

Galeriile Sabion, spatiu creat de artistii Casei de Bijuterii Sabion, un spatiu in care bijuteria de autor se impleteste cu alte forme de exprimare artistica – sculptura, pictura, arta conceptuala si chiar poezie, a fost desemnat in anul lansarii ca fiind Cel mai frumos magazin din lume, obtinand deasemenea premii pentru maniera de expunere si inovatie in amenajarea spatiului.
Intr-un demers de restabilire a titulaturii de arta acordata creatiilor de bijuterie, am gandit acest magazin tocmai ca o galerie de arta, un concept nou, unic in lume, cu totul schimbat fata de ceea ce toata lumea, intr-un grav proces de plafonare, numeste “magazin de bijuterii”. Pornind tocmai de la aceasta premisa, am incercat sa oferim acestei locatii un stil original si un nou standard in amenajare, design interior, expunere, consiliere a clientilor si vanzare a bijuteriilor pentru a oferi un aspect nonconformist prin insasi eleganta ambientului.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras