Nume celebre ale jazz-ului participa la Garana Jazz Festival 2019, eveniment sustinut de Catena

Iubitorii jazzului de calitate isi dau intalnire in acest weekend la Garana Jazz Festival 2019, manifestare culturala de referinta, sustinuta prin traditie, de Catena.

Garana – „satul dintre munti”, care redevine acum Capitala Jazzului, va gazdui concerte, recitaluri si experiente muzicale unice dedicate pasionatilor de jazz. 60 de artisti din toata lumea, inclusiv Romania, aduc 20 dintre cele mai noi proiecte din jazz-ul mondial pe cele trei scene ale festivalului: in Poiana Lupului, Biserica Catolica din satul Valiug cu o istorie fascinanta si Hanul „La Rascruce”, locul in care a avut loc prima editie a festivalului, in 1997.

Aflat la cea de-a XXIII-a editie, cel mai important festival de open air jazz din Europa Centrala si de Est se desfasoara intr-un peisaj pitoresc, in Muntii Semenic, la peste 1.000 de metri altitudine si prilejuieste de fiecare data publicului, experiente unice, cu world music, fusion, son cubano, jazz european si american, concerte ale unor nume de referinta din domeniu. La editia din acest an vor evolua artisti din Romania, Norvegia, India, SUA, Suedia, Italia, Israel, Cuba, Germania, Finlanda, Austria, Polonia, Jamaica. Vor urca pe scena muzicieni romani valorosi, precum Sorin Zlat Quartet, Horea Crisovan & JazzyBIT, Petre Ionutescu & Daniel Dorobantu, Luiza Zan si chitaristul Iulian Pavelescu, Rodion GA, Catalin Milea Group, Adrian Schwartz-Dinu, dar si invitatii straini Jan Garbarek feat. Trilok Gurtu, Raul Kusak, Giovanni Guidi Quintet, Per Mathisen si „The Bass Viking”, Jacky Terrasson Trio, Renaud Garcia-Fons & Dorantes, Grégory Privat Trio, quartete celebre sau „Moshulu”, proiectul care reuneste patru muzicieni legendari ai Americii: basistul Jeff Berlin, bateristul Dennis Chambers, pianistul David Sancious si chitaristul Oz Noy.

Garana Jazz Festival va fi gazda expozitiei de fotografie Richard Wayne – Jazz Portraits, a Targului National de Viniluri, dar si a expozitiilor pictorului Valeriu Sepi – „Sarpele casei” si „Cocosii negri”.

Garana Jazz Festival 2019, un line-up cu vedete

In deschidere, concertul extraordinar Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu. Celebrul saxofonistul norvegian se intoarce pe scena festivalului dupa 12 ani, impreuna cu trei muzicieni de cea mai inalta clasa: percutionistul indian Trilok Gurtu, compozitorul german Rainer Brüninghaus si chitaristul brazilian Yuri Daniel.

Vineri, pe 12 iulie, sunt programate 5 concerte. Biserica Catolica din satul Valiug gazduieste traditionalul concert anual de la Garana Jazz Festival al claviaturistului Raul Kusak. Seara, in Poiana Lupului, vor deschide si inchide seara reprezentanti de marca ai jazzului romanesc: Horea Crisovan & JazzyBIT si Petre Ionutescu & Daniel Dorobantu. Invitatii internationali revin in festival cu proiecte noi si interesante: Giovanni Guidi, pe care l-am putut asculta cu prilejul concertului Enrico Rava – Tomasz Stańko Quintet din 2017, isi va prezenta propriul quintet format din muzicienii Thomas Morgan (contrabas), João Lobo (tobe), Francesco Bearzatti (saxofon) si Roberto Cecchetto (chitara). Giovanni Guidi Quintet va interpreta piese de pe noul album, “Avec Le Temps”, lansat in primavara la ECM Records. Per Mathisen revine cu aceeasi pasiune si bucurie de a canta, de aceasta data in proiectul Mathisen / Robin / Borlai („The Bass Viking” ), un trio din care fac parte Ruggero Robin (chitara) si Gergo Borlai (baterie). Ziua a treia va incepe pe scena de la Biserica Catolica din Valiug, cu muzicianul clujean Rodion GA. La Hanul La Rascruce, doua noi proiecte romanesti vor putea fi audiate in cadrul „Romanian Jazz Meeting”. „Afrodizzy”, compus din cantareata Luiza Zan si chitaristul Iulian Pavelescu, invita publicul sa experimenteze buna-dispozitie si optimismul prin intermediul muzicii, iar Catalin Milea Group va sustine un concert tribut adus unuia dintre grupurile cele mai iubite, sub titulatura „Jazz on Pink Floyd”.

Sezonul Romania-Franta 2019 si Garana Jazz Festival prezinta trei proiecte ce si-au pus amprenta asupra calitatii jazzului francez contemporan: Jacky Terrasson Trio, Renaud Garcia-Fons & Dorantes si Grégory Privat Trio. Contrabasistul Lars Danielsson si trompetistul Paolo Fresu se vor intalni pentru a crea atmosfera si culoare, profunzime si o paleta bogata de emotii prin intermediul instrumentelor lor.

O voce unica in jazzul european, saxofonistul si clarinetistul britanic John Surman va darui publicului prezent la Garana Jazz Festival in acest an cea mai noua creatie a sa „Invisible Threads”, album lansat la ECM Records in 2018, in colaborare cu pianistul Nelson Ayres si vibrafonistul Rob Waring. „Moshulu”, proiectul (funk, rock, metal, fusion, cu reprize intense de improvizatie) care reuneste patru muzicieni legendari ai Americii va incheia ce-a de-a 23-a editie a Garana Jazz Festival.

Catena este sponsor de traditie al Garana Jazz Festival, considerat un veritabil ”Woodstock” contemporan. De la prima editie din 1997 si pana in prezent, Garana a devenit locul celui mai important festival de open air jazz din Europa Centrala si de Est, acolo unde, peste 60.000 de spectatori si cateva sute de artisti internationali au impartasit deja experienta muzicii jazz de avangarda ascultata sub cerul liber.

Si in acest an Catena este alaturi de de muzica de calitate care misca sufletele si de organizatorii evenimentului – Fundatia Culturala Jazz Banat.