Muzeul National de Arta al Romaniei gazduiest expozitia „Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maestri”. Aceasta deschide o serie de micro-expozitii ce vor prezenta publicului diferitele laboratoare de restaurare ale muzeului si contributia lor la studierea si conservarea colectiilor. Prima dintre ele aduce in prim-plan laboratorul de restaurare pictura de sevalet si munca echipei de specialisti care, de-a lungul ultimelor trei decenii, a facut posibile noi atribuiri si datari, readucand lucrarile cat mai aproape de aspectul lor originar. Dintre lucrarile de mari dimensiuni restaurate se numara „Suzana si cei doi batrani” de Alessandro Varotari si „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare” de Mattia Preti.
Din cele cateva sute de lucrari restaurate in vederea redeschiderii galeriilor permanente ale muzeului si a muzeelor sale satelit, organizatorii au selectat pentru expozitia de fata 18 picturi. Unele dintre ele figureaza in expozitie alaturi de o bogata documentatie fotografica si de informatii legate de procesul de restaurare in timp ce altele sunt incluse in expunerea de baza a Galeriei de Arta Europeana. Este cazul unor lucrari de mari dimensiuni cum ar fi „Suzana si cei doi batrani” de Alessandro Varotari sau „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare” de Mattia Preti care au implicat procese laborioase si de durata in urma carora cea dintai si-a regasit luminozitatea initiala gratie indepartarii verniului extrem de degradat si inchis la culoare, in timp ce inlaturarea unor repictari masive imbatranite a restabilit echilibrul cromatic si compozitional al celei de a doua. Alte lucrari de mai mici dimensiuni precum „Adoratia magilor” de Pieter van Aertsen au pus probleme deosebit de dificile datorita unor vicii de tehnica in executia suportului, vicii ce faceau ca aceleasi degradari sa revina periodic lasandu-si amprenta in mod vizibil asupra perceptiei picturii.
“Intr-o expozitie apreciem calitatea lucrarilor si luam drept de la sine inteleasa buna lor stare de conservare. Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maestri ne indeamna la reflectie punand in lumina fragilitatea operei de arta, drumul parcurs de aceasta pentru a-si regasi aspectul orginar si aportul discret dar extrem de important al restauratorilor” – mentioneaza organizatorii.
Durata expozitiei: iulie – septembrie 2018
Galeria de Arta Europeana, etajul I, Sala dedicata expozitiilor temporare
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna.
Program de vizitare: miercuri – duminica, 10 – 18
Senso Arte este Partener media al Muzeului National de Arta al Romaniei