INVITATIE la Galeria SENSO – Vernisajul expozitiei DAN BANCILA

Joi, 7 decembrie 2017, ora 18:00 va invitam la Galeria de Arta SENSO (Bd. Unirii nr. 15, Bucuresti) unde va avea loc vernisajul expozitiei DAN BANCILA, un artist foarte cunoscut pentru operele sale realizate in sticla, cristal si bronz. ”Bronzul se aliaza extraordinar de bine cu limpezimea cristalului” - spunea artistul despre lucrarile sale.
Dan Bancila este nume consacrat in domeniul prelucrarii sticlei, cu o cariera artistica remarcabila in care a experimentat tot ce poate oferi mai frumos acest material transparent si colorat.

Vernisajul expozitiei va fi prezentat de Dr. Doina Pauleanu, istoric si critic de arta, director al Muzeului de Arta din Constanta.

Expozitia DAN BANCILA poate fi vizitata la Galeria SENSO, in perioada 7 decembrie 2017 – 19 ianuarie 2018, de luni pana vineri intre orele 11.00 – 18.00 si sambata intre orele 12.00 -18.00.

”Lucrarile sale te fascineaza din primul moment prin culorile puternice imbinate cu dantelaria bronzului. Lumea nascuta din imaginatia artistului este captivanta”.

DAN BANCILA s-a nascut pe 7 octombrie 1943, la Bucuresti.

Este absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, promotia 1969, clasa profesorilor Zoe Baicoianu si Ion Popescu-Negreni.

Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si are lucrari in colectii particulare si muzee din Japonia, Olanda, Germania, Danemarca, Italia, Franta, Belgia, Canada, Elvetia si Romania. A avut expozitii personale si de grup in Romania, Germania, Italia, Austria, Polonia, Rusia, Ungaria, Danemarca, Belgia, Olanda, Franta, Elvetia, Spania, Grecia, Marea Britanie, Japonia, SUA.

Din 1974, DAN BANCILA a fost recompensat in tara si strainatate cu numeroase premii si distinctii pentru talentul si activitatea sa prodigioasa, cele mai importante fiind “Ordinul Cultural de merit in grad de Comandor al Artelor Plastice” (2001), dar si titlul de Personalitatea Anului 2008 in Arte Decorative.

”Privind lucrarile artistului Dan Bancila descoperi un univers magic si stralucitor, plin de transparenta, lumina si culoare. Pe langa operele din sticla si cristal, in atelierul sau se pot admira si sculpturi in bronz infatisand personaje feminine gratioase sau arlechini, din lumea circului”.

Va invitam sa vizionati si filmul Senso Arte dedicat artistului si realizat in atelierul sau: https://sensoarte.ro/Clipa-de-arta-8484/mister-si-frumusete-in-lucrarile-artistului-dan-bancila/

„Lumea formelor create de Dan Bancila impune recursul la istoria culturii, din care extragem fascinati unul si acelasi cuvant utilizat de grecii din antichitate pentru a desemna arta si mestesugul deopotriva: technê. Sigur ca de la Xenophon incoace lucrurile s-au schimbat in buna masura, desi sticla antica, aparent imponderabila si desigur anonima, este in reusitele sale de o frumusete fara cusur; limbajul a evoluat si s-a diversificat, arta, expresia profunda si originala a creativitatii umane, este un domeniu mirabil, cu propriile sale determinari si exigente, tehnologia desemneaza ansamblul metodelor, proceselor, operatiunilor aplicate asupra materiilor prime, a materialelor si datelor pentru realizarea unui produs industrial sau comercial, dar formele pure, perfect finisate pe care le prezinta publicului Dan Bancila in expozitia deschisa la Galeria Senso ne indeamna catre nostalgice retrospectii. In creatia sa, arta si mestesugul s-au unit din nou, iar lucrarile plasmuite au calitatea optica si tactila a obiectelor care pot infrunta capriciile timpului (…)” – Dr. Doina Pauleanu

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta, sponsor al tuturor evenimentelor gazduite de Galeria SENSO.

El continua seria manifestarilor de succes gazduite de Galeria Senso de la inceputul anului, precum expozitiile ”Trei ipostaze stilistice… Anca Boeriu, Ana Ruxandra Ilfoveanu si Letitia Oprisan”, ”De la sacrificiu la speranta” (Mihai Topescu), ”Deprindere in metal si sticla” (Ileana Dana Marinescu), lansarea albumului ”tapiserie” al artistei Cela Neamtu, ”Junkyard Symphony” expozitia de pictura a artistei Edith Torony, expozitia de sticla optica a lui Catalin Hrimiuc.

In septembrie 2017, Galeria de Arta Senso din Bucuresti a reprezentat Romania la cea de-a IV-a editie a Targului International de Arta POSITIONS Berlin Art Fair din cadrul BERLIN ART WEEK din Germania, participand cu artistii Edith Torony, Nicolae Moldovan si Ion Anghel. A participat si la Targul ART SAFARI 2017, unde a promovat lucrarile artistei Ana Stefania Andronic BUZU, tot atunci fiind lansat si albumul de arta „#motion blur”, un proiect editorial realizat tot cu sprijinul fundatiei FILDAS Art si al Catena Grup, prin Programul Catena pentru Arta.
In perioada 8 – 30 noiembrie 2017, in salile Euphoria si Symposium ale Bibliotecii Nationale, Galeria SENSO, CATENA pentru arta, Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica din Romania si FILDAS Art au organizat Expozitia Internationala a Femeilor Creatoare PODURI EUROPENE 2004 – 2017, “o manifestare ce si-a propus sa evidentieze creativitatea feminina, de aleasa traditie in ultimele doua veacuri ale artelor romanesti”.

„Aducem arta mai aproape de tine! – este deviza galeriei noastre, in numele careia ne-am propus sa facem o selectie cat mai reprezentativa de autori si opere. Expozitiile organizate la Galeria Senso fac parte dintr-un program complex, deschis cu generozitate tuturor – Catena pentru arta – prin care speram sa se manifeste, autentic si original, o vocatie culturala asumata! Vom continua sa organizam si in 2017, cu acelasi succes evenimente de referinta in peisajul cultural al Bucurestilor” – Galeria de Arta SENSO.