Maia Stefana Oprea – Expozitia Stivuire

Artista vizuala Maia Stefana Oprea este castigatoarea Premiului AnnArt pentru anul 2016, pe care Fundatia AnnArt il ofera anual tinerilor artisti. Cu aceasta ocazie putem sa admiram expozitia ei intitulata “Stivuire” deschisa la Galeria AnnArt pana pe 8 octombrie 2016.
Expozitia personala Stivuire a Maiei Stefana Oprea insumeaza toate etapele artistice si conceptele definite de Maia de-a lungul timpului. Obiectele uzuale si experientele cotidiene sunt translatate in zona conceptualului, apoi supuse diferitelor gesturi de colectare, arhivare, muzeificare sau stivuire.

Biblioteca si Transmografiile sunt cele doua mari teme in jurul carora se dezvolta expozitia. Artista exploreaza in lucrarile sale autoreferentiale spatiul intim al casei, al atelierului, al universului personal. In Biblioteca, Maia arhiveaza prin stivuire flori uscate, praf din coji de oua, recipiente care contin parul lui Xhai (superbul sau caine husky), rasina, borcane cu carbune ars, carti, desene, ready made-uri, fragmente din caietele de schite, citate din lecturile vechi, zercsi cu amprenta mainilor ei, citate din bibliografia de zi cu zi si cateva insemnari gasite la targul de Arta de la Basel sau din alte locuri. Tablitele Bibliotecii sunt create dintr-un mix de carti vechi, resturi de mancare uscate si rasnite – toate prelucrate si transformate in papier mache, praf vegetal si cenusa. Transmografiile sunt instalatii in care fasii pictate sau desenate in carbune, pastel sau print digital sunt transpuse pe panze.

In spatiul galeriei, elementele care compun intreaga instalatie au fost colectate, arhivate, muzeificate si in final stivuite de Maia Stefana Oprea. (Raluca Baloiu, curator expozitie)
Stivuire este expozitia in cadrul careia obiectul artistic este prezentat prin reliefarea acelor particularitati ce tin de o dialectica a imaginii plastice asa cum se contureaza aceasta intre pierdere si recuperare, intre memorie si uitare, intre realitate si imaginar, intre abstract si figurativ, propunand o intrepatrundere a abordarilor contemporane cu cele aflate la limita artizanalului. Pictura este astfel vazuta ca nostalgie in fata precaritatii obiectuale a trecutului. (Maia Stefana Oprea, artist vizual)
Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras