Gala HOP 2017, Ateliere – Formare – Intalniri esentiale

Gala Tanarului Actor HOP isi consolideaza directia de formare profesionala a tinerilor artisti in buna traditie a scolii romanesti de teatru, imbinand metodele de antrenament actoricesc pentru studiul rolului cu cele ale miscarii corporale. Pentruca ”HOP este, in egala masura, o rampa de lansare a tinerilor artisti, dar si sansa unor intalniri profesionale consistente”.
Astfel, dincolo de programul concursului propriu-zis, care se desfasoara timp de 4 zile la Costinesti, incepand cu 4 seaptembrie si care poate fi urmarit prin transmisia live, Gala HOP ofera un program intens de lucru tinerilor artisti, ce depaseste cadrul si perioada competitiei. In perioada 31 august – 7 septembrie 2017, concurentii Galei HOP 2017 au fosy si vor fi implicati in patru ateliere diferite. Toate acestea pentru a veni in intampinarea nevoii de profesionalizare a tinerilor actori, intru desavarsirea lor artistica.
La Teatrul National „I.L.Caragiale” din Bucuresti, intre 31 august si 2 septembrie, va avea loc atelierul ”Cehov / Étude”, coordonat de Veniamin Filshtinsky, profesor de arta actorului la Institutul de Arta Teatrala din Sankt Petersburg, directorul Senatului profesorilor de teatru din cadrul Uniunii Teatrale din Rusia, director artistic al Teatrului Étude din Sankt Petersburg si autorul lucrarii „Pedagogia deschisa”. Specialist in metoda actiunilor fizice a lui Stanislavsky, profesor invitat la scolile de teatru din Polonia, Romania, SUA sau Spania, Veniamin Filshtinsky considera étude-ul ca fiind un procedeu eficient si creativ de asimilare a sistemului stanislavskian. In egala masura – principiu pedagogic, dar si tehnica de antrenament actoricesc – étude face trecerea intre exercitiile de improvizatie si studiul rolului.
Si in acest an proba obligatorie pentru toti concurentii de la HOP este scena in doi – ”Étude”, la alegere, pe urmatoarele fragmente din opera cehoviana: Treplev – Arkadina, Pescarusul, actul III, Voinitki – Astrov, Unchiul Vania, actul IV si Sonia – Elena, Unchiul Vania, actul II. Tinerii artisti au sansa de a-si pregati propriul étude cu profesorul Veniamin Filshtinsky, cel care sustine acest tip de antrenament si pe care il practica atat cu studentii, cat si cu actorii si regizorii profesionisti. Regizorul Yuri Kordonsky este unul dintre elevii profesorului Filshtinsky.
La Costinesti, in perioada 4 – 7 septembrie va avea loc atelierul sustinut de regizorul Alexandru Dabija cu tema ”Entuziasmul facil” in piesele de teatru ale lui Cehov. Personalitate creatoare inconfundabila, o prezenta ce dinamizeaza scenele teatrelor din tara, regizorul si actorul Alexandru Dabija conduce pentru prima data un atelier la Gala HOP. Si-a dorit mai demult sa participe si iata ca tinerii artisti ai acestei editii au sansa unei intalniri unice in care regizorul ii poarta catre Cehov cu cateva intrebari: Pot actorii modesti sa joace personajele modeste? Poate fi exaltarea mediocra? Este juvenilitatea o conditie a personajelor tinere?
La celalalt pol, se situeaza atelierul ”PEM – The Perdekamp Emotional Method”, care are loc la Costinesti, in perioada 4 – 7 septembrie. Conceput, initiat si dezvoltat de regizorul si scriitorul german Stephan Perdekamp, PEM este o metoda de actiune inovativa bazata pe procesele biologice ce ofera actorilor acces la emotiile autentice, fara sa recurga la experienta personala si memoria afectiva. PEM este o cale de a intelege ca profunda conditie umana depaseste orice experienta personala, ori acest lucru permite actorilor o mai mare expresivitate si flexibilitate in crearea emotiilor. Atelierul va fi sustinut de Stephan Perdekamp si de Sarah Victoria – Head of the PEM – International Office PEM Master Instructor Developer of PEM Body Work.
Si tot la Costinesti are loc si workshop-ul ”Kineto”, coordonat de Andrei Flaviu Falcusan, absolvent al Universitatii Babes-Bolyai Cluj, specializarea Kinetoterapie si Motricitate Speciala. Dimineata, la malul marii, tinerii isi vor face antrenamentul zilnic.
Iata un slide-show care ne plimba prin 20 de ani de Gala HOP si care ii prezinta pe cei 21 de concurenti de anul acesta. Speram sa va introduca in atmosfera estivala a apropiatei competitii actoricesti de la malul marii: https://vimeo.com/230782566
Puteti afla mai multe despre actorii aflati in competitie accesand www.galahop.ro si Agentia HOP http://galahop.ro/agentia-hop-2017/. Puteti fi alaturi de ei si pe contul oficial de Facebook al Galei (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor) si pe contul oficial de YouTube al UNITER (UNITER ROMANIA). In perioada 4 – 7 septembrie urmariti live competitia si votati favoritii pe www.galahop.ro!