”Born before, raised after 1989” – Noaptea Galeriilor la Facultatea de Istorie

In Noaptea Galeriilor, Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti a adus in prim-plan artistul format prin experienta propriei generatii care a trait schimbarile si s-a adaptat din mers vremii si vremurilor.

Born Before / Raised After ’89

Prin expozitia “Born Before / Raised After ’89”, tinerii artisti (nascuti intre anii 1984 – 1989) si-au propus sa redea acele vremuri prin suprapunerea picturii, graficii, sculpturii si a fotografiei. Au dorit sa elaboreze un mozaic istoric si au reusit din plin. “Cheia de interpretare a operei artistice” – spunea unul dintre ei, “mai ales in actualul context, este memoria ca forma colectiva de reprezentare”. Vizitatorii au admirat si au comentat imaginatia si viziunea tinerilor transpuse in lucrari de pictura, sculptura si grafica, fotografii, filme de animatie.

Arta este parte din istorie

“Poate parea putin neuzual ca Facultatea de Istorie sa invite niste tineri artisti sa vorbeasca prin arta despre istorie. Am convingerea, atat eu cat si colegii mei, ca arta este parte din istorie, astfel nu facem altceva decat sa oferim cadrul pentru lucrarile unor artisti, unii la inceput de drum, iar altii trecuti de emotiile primei expozitii, intr-un spatiu care nu a fost gandit ca o galerie de arta. Consider ca suntem partasi la un fragment de frumusete al acestei lumi si, fara nicio pretentie, am convingerea ca astfel de lucrari fac lumea din jurul nostru sa fie putin mai colorata” – Adrian Cioroianu, decan al Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti.
Fiecare dintre noi poate fi considerat o piesa a mecanismului istoric, iar problematizarea devine principalul mod de a constientiza ideea saltului Romaniei dinspre comunism spre democratie.

Senso TV a fost partener media al acestui eveniment.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru arta.
Realizator: Oana Georgescu
Foto: Oana Georgescu
Animatie: Felicia Ionescu