Gabriel Croitoru va canta pe vioara lui George Enescu, la Sala Radio!

Vineri, 12 octombrie, ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Gabriel Croitoru va sustine un concert alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului de talie internationala Nicolae Moldoveanu. Gabriel Croitoru a obtinut prin concurs, in anul 2008, dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, ce a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National George Enescu.

De aceasta data, Gabriel Croitoru va interpreta Concertino pentru vioara si orchestra, semnat de compozitoarea Carmen Petra Basacopol. Nascuta in 1926, la Sibiu, artista si-a completat studiile absolvite la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti la Paris, obtinand doctoratul in muzicologie la Sorbona. Este laureata a premiilor UCMR (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania), a Premiului Academiei Romane si a obtinut Diploma de Onoare la Concursul International de Compozitie de la Mannheim (Germania). Intre cele 80 de opusuri semnate de Carmen Petra Basacopol, muzica de camera ocupa un loc privilegiat.

In programul serii de la Sala Radio veti mai asculta Uvertura Otello – semnata de compozitorul ceh Antonín Dvořák si Dansuri simfonice – Rachmaninov, ultima lucrare a compozitorului rus. Create la New York, Dansurile Simfonice au avut premiera absoluta in 1941, in interpretarea cunoscutului ansamblu Philadelphia Orchestra, caruia partitura i-a fost dedicata. In 2017, pe scena celebrei Opere Regale din Londra (Royal Opera House) – Covent Garden, coregraful britanic Liam Scarlett a creat o coregrafie pe partitura lui Rachmaninov.

Violonist, corepetitor, organist si nu in ultimul de rand dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii romani care si-a construit un vast parcurs in lumea artistica internationala. Pregatirea sa muzicala l-a purtat in apreciate institutii de invatamant superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Zürich (unde s-a dedicat artei dirijorale) si apoi la Basel si Berna si in cele din urma la Academia Regala de Muzica din Londra. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numara: Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Camera din Stockholm, Orchestra de Camera din Scotia, Orchestra Simfonica din Islanda, Orchestra Simfonica Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Varsovia, Orchestra Simfonica din Birmingham, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care il leaga o colaborare deosebita se afla English Sinfonia si London Mozart Players.

Violonistul Gabriel Croitoru se bucura de peste o mie de aparitii scenice. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera Regina Sofia, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Incepand din 2011, a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura, sub titlul Duelul viorilor (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si Vioara lui George Enescu la sate (alaturi de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alaturi de violonistul Liviu Prunaru si de pianistul Horia Mihail intr-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestari organizate de Institutul Cultural Roman din Londra.

Concertele pot fi ascultate in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro. Biletele la concertele Orchestrelor si Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.