FII BINE CU TINE 2014

Este organizată de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), și se află deja la cea de-a doua ediție
Va avea tema Fii bine cu tine și copilul tău va fi bine cu el!
Sunt invitați să participe toți cei care își doresc cunoaştere ştiinţifică de calitate, în termeni ce pot fi înţeleşi şi, mai ales, aplicaţi ulterior în viaţa lor.

DESPRE ORGANIZATORI

Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT) este o asociație profesională interdisciplinară înființată în anul 2010 care:

– oferă ajutor psihologic celor care au nevoie

– promovează cunoștinţele despre traumele psihice.

ISTT oferă consiliere psihologică, evaluare, psihoterapie – individual, în cuplu, pentru familie
ISTT susține workshop-uri pentru publicul larg
ISTT susține cursuri de formare continuă referitoare la psihotraumatologie pentru psihologi, medici, cadre didactice. Aproximativ 350 de persoane au participat, până în prezent, la training-urile oferite prin intermediul ISTT

Convingerea de bază a echipei de psihologi care susține și dezvoltă acest institut este aceea că traumele psihice reprezintă mult mai mult decât perioade de durere sufletească și suferință emoțională. Trauma psihică este o importantă sursă de învățare și de evoluție personală.
Încă de la început ISTT s-a deschis către publicul larg, ajungând la cei care aveau cu adevărat nevoie, dar nu accesau serviciile de consiliere sau psihoterapie fie din motive financiare, fie din necunoașterea beneficiilor pe care le poate aduce asistarea de specialitate.
Peste 1500 de persoane au beneficiat de asistența echipei ISTT începând din octombrie 2010 până în prezent. Participanții la prelegeri publice cu scop psihoeducațional, la ședințe de grup terapeutic sau la ședințe individuale de psihoterapie sau consiliere psihologică sunt persoane cu vârste și profesii diferite, bărbați, femei, adolescenți, copii sau familii

FII BINE CU TINE ȘI COPILUL TĂU VA FI BINE CU EL!
DATĂ ŞI LOCAŢIE: 7 decembrie 2014, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Şoseaua Panduri Nr 90.

DIN AGENDA CONFERINȚEI
– Când o căciuliță chiar face diferența! – despre angoase, vinovății și îndoieli ce îi însoțesc pe părinți
– Ca tine am fost, ca mine vei fi – despre relația mama-fiică atunci când fiica devine mamă
– Fantomele din sertare – despre fricile și anxietățile copiilor
– Sunt tătic, îmi pasă, mă implic – despre necesitatea implicării taților in viața de familie și in creșterea copiilor
– O călătorie neașteptată – nașterea prematură

PARTICIPANŢI: 200 de persoane sunt așteptate să ia parte la acest eveniment. Publicul ţintă este matur sau în curs de maturizare, cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, femei și bărbați în egală măsură, persoane aflate în relaţii de cuplu sau nu, părinţi cu copii de la 0 până la vârsta adolescenţei, persoane interesate de educația copiilor (viitori părinți, educatori, bunici etc), persoane care apreciază informarea despre sănătate, dispuse să investească în servicii şi produse ce le cresc calitatea vieţii.

ÎNREGISTRAREA PARTICIPANȚILOR pentru Conferința FII BINE CU TINE se poate la [email protected]. Pentru mai multe informații puteți apela numărul de telefon 0735 226 936 (psiholog Roxana Agafiței). Până pe 30 noiembrie, tariful este de 120 de lei, iar după această dată este de 150 de lei.

LECTORII ȘI TEMELE ABORDATE LA CONFERINȚA FII BINE CU TINE:

Diana Vasile – Când o căciuliță chiar face diferența!

Diana vă invită la o prelegere provocativă și haioasă despre angoasele părinților, despre vinovății și îndoieli, care schimbă perspectiva relațiilor din familie!

Diana Vasile, președinta Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, este doctor în psihologie, psihoterapeut și psiholog clinician cu o bogatムexperiență în lucrul cu trauma psihică. De peste 17 ani, Diana și-a concentrat eforturile pentru a ajuta oamenii sムîși elibereze resursele psihice blocate în traumele trăite, resurse care pot aduce un plus semnificativ de bucurie, sens și relații hrănitoare în viață fiecăruia. În prezent, Diana este conferențiar universitar la Universitatea Hyperion și cadru didactic asociat la Universitatea din București. Colaborează constant cu specialiști din străinătate și este un promotor activ al caracterului științific și aplicativ al psihologiei.

Andra Costin (Buzilă) – Ca tine am fost, ca mine vei fi
– despre relația mamă-fiică atunci când fiica devine mamă –

Legătura unei mame cu fiica ei este cu totul și cu totul specială. Această legătură e pusă deseori la încercare de-a lungul vieții: de la primele întrebări legate de băieți, până la marile dileme cu privire la tăiatul unghiilor propriului nou-născut. Mai mult, relația mamă-fiică dobândește noi valențe atunci când fiica devine la rândul ei mamă și mama devine bunică.
Ce impact are acest noul rol de mamă asupra relației cu propria noastră mamă? Cum ne descurcăm cu noul rol de mamă când simțim că am pornit la drum cu frâna de mână trasă? Ce putem face ca bebelușul să fie protejat de traumele noastre? Acestea sunt câteva din întrebările care apar odată cu un nou membru în familie, iar Andra Costin (Buzilă) va explora împreună cu dumneavoastră răspunsurile la ele, variate precum oamenii care le caută.

Andra Costin (Buzilă) este consilier psihologic cu 4 ani de experiență în lucrul cu copii și tineri adulți. De asemenea, în calitate de coordonatoare a departamentului pentru mame sociale și asistente familiale din cadrul unui ONG, Andra și-a dedicat resursele și timpul lucrului cu copii preluați din centre de plasament și îngrijiți în sistem de tip familial. De curând, Andra s-a îmbarcat într-o nouă călătorie în rolul de mamă a unei fetițe care ar putea da tuturor lecții de veselie.

Monica Lespezeanu – Fantomele din sertare
– Despre fricile și anxietățile copiilor –

Viața și liniștea noastră par să fie din ce în ce mai des tulburate de frici și anxietăți. Parcă din ce în ce mai mulți copii și adolescenți sunt afectați de suferința generată de propriile lor frici, iar părinții ajung să fie epuizați încercând să facă față acestor probleme.

În această prelegere, Monica Lespezeanu va face alături de dumneavoastră o incursiune printre „sertarele” cu „fantome” ale copiilor și adolescenților, oferind exemple, clarificări, și răspunsuri la întrebări precum: Sunt firești sentimentele de frică și anxietate la un copil? Care sunt fricile normale de-a lungul copilăriei și adolescenței? Cum facem diferența între o frică normală și una patologică? Care sunt sursele fricilor și anxietăților copiilor? Ce pot face eu ca părinte, cum pot gestiona fricile copilului meu? Când e nevoie să apelez la ajutor profesionist?
Împreună cu Monica, veți putea aduce mai multă lumină în aceste „sertare cu fantome” și veți fi mai bine echipați pentru a oferi suportul necesar copiilor dumneavoastră.

Monica Lespezeanu, psiholog, pedagog, consilier și psihoterapeut, membru al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, are 19 ani de experiență în domeniul educației.
De-a lungul activității sale, atât în practică instituțională, cât și în cea privată, Monica s-a concentrat în mod special pe consilierea și terapia copiilor și adolescenților, a familiilor acestora, precum și pe activități de psihoeducație pentru părinți.

Bogdan Cezar Ion – Sunt tătic… îmi pasă… mă implic

Bogdan vă invită la o discuție despre necesitatea prezenței și a implicării taților în viață de familie și în creșterea copiilor. Mai mult, veți putea află despre dificultățile emoționale, relaționale și practice ale taților pe acest drum, și veți descoperi împreună câteva soluții pentru depășirea lor.

Bogdan Cezar Ion, doctor în psihologie și psiholog principal în psihologie clinică, consiliere și psihoterapie, membru fondator ISTT, este de 19 ani catalizator alƒînvățării și schimbărilor pozitive, atât în practica privată, cu clienții, cât și cu studenți și profesioniști în formare. Bogdan promoveazムactiv excelența în asistarea oamenilor și încurajează studiul modului de lucru al profesioniștilor de top pentru a găsi mereu noi modalități de a obține rezultate peste medie. De asemenea, Bogdan apreciază foarte mult feedback-ul și contribuția clienților și le include constant în modul său de lucru. În prezent, Bogdan este lector la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.

Anamaria Drăguță – O călătorie neașteptată – nașterea prematură

Venirea pe lume a unui copil este un moment mult așteptat de părinți. Viitoarea mamă își imaginează cum vor fi ultimele luni de sarcină, cum va fi travaliul, nașterea, ce va simți când își va ține bebelușul în brațe pentru prima oară. Însă, când nașterea se produce prematur, această călătorie ia o turnură neprevăzută. Acest eveniment neașteptat are efecte profunde atât pentru părinți, cât și pentru familia extinsă. Părinții renunță la o parte din visele pe care le-au avut până atunci fiind nevoiți să se adapteze și să facă față unei alte realități.
Împreună cu Anamaria, veți putea afla care sunt efectele psihologice imediate ale unei nașteri premature, care sunt dificultățile cu care se confruntă părinții și copilul și ce strategii pot aborda ei pentru depășirea acestor dificultăți, despre efectele pe termen mediu și lung ale nașterii premature și cum pot fi ele ameliorate. La finalul prelegerii, părinții vor fi mai bine pregătiți să navigheze lin în aceasta călătorie neașteptată.

Anamaria Drăguță este psiholog clinician și psihoterapeut cu multiple formări: în psihoterapia traumei, terapii scurte orientate pe resurse și soluții, terapie experiențială și în prezent este în curs de formare în psihoterapie scurtă strategică. Anamaria a condus primele grupuri de consiliere pentru proaspetele mămici cu copii născuți prematur, organizate de ISTT în parteneriat cu Asociația Unu și Unu, în cadrul secției clinice Obstetrica Ginecologie, Spitalului Cantacuzino.