FESTIVALUL NATIONAL DE TEATRU, Editia a 25-a

FNT inseamna posibilitatea oferita publicului de a viziona 44 de spectacole selectionate din stagiunea 2014-2015, trei productii invitate din strainatate (Frontul / Front – regia Luk Perceval, War / Razboiul - regia: Vladimir Pankov si Tiger, dupa Tigrul sibian de Gianina Carbunariu, in regia Sofiei Jupither – Suedia), dar si multe evenimente care vor face, speram, din a 25-a editie FNT o adevarata sarbatoare dedicata artei.

Anul acesta ne aflam la jubileu, motiv pentru care Festivalul isi propune nu doar sa fie in stricta actualitate, ci si sa aduca un tribut memoriei teatrului romanesc. Astfel, prin cele zece expozitii de fotografie si plastica deschise pe toata perioada evenimentului vom oferi ocazia publicului sa-si aduca aminte atat de mari nume ale teatrului, prematur disparute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Stefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum, cat si sa se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalitati ale scenei contemporane: o intreaga Lume – asa cum o vede Silviu Purcarete in 70 de fotografii expuse in foaierul Salii Mari a Teatrului National Bucuresti sau desenele lui Horatiu Malaele – care va prezenta in spatiile afine salii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastra, prin intermediul a 40 de lucrari de grafica si caricatura: Graficaturi.

O necesara retrospectiva a expozitiilor prezentate la Quadrienala de scenografie si arhitectura de teatru de la Praga, editia 2015 isi va afla locul, pe toata durata Festivalului, in foaierul salii Studio a Teatrului Odeon. „Radacini” si Libertate – expozitii organizate in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Foaierul Teatrului de Comedie gazduieste un eveniment expoxitional multimedia – Comedia Remix – despre nasterea si cresterea acestui teatru ce-a fost si ramane un fenomen in miscarea teatrala romaneasca.

Expozitia dedicata aniversarii a 25 de ani de FNT – Afisele vremii. Vremea teatrului cuprinde o selectie de afise de festival, sau ale spectacolelor prezentate in FNT in perioada 1990-2014, care va da viata si culoare Pasajului Universitatii, transformat pe durata Festivalului in Pasajul FNT. Ea va fi completata de o expozitie virtuala de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selectionate in cele 24 de editii) – intitulata 25 de ani de FNT. O istorie in imagini, realizata de Mihaela Marin, care va rula atat in Pasajul FNT, in foaierele teatrelor partenere, precum si pe site-ul www.fnt.ro.
Seria Conferintelor FNT va fi deschisa de un Fals proiect de doctorat – o conferinta – atelier de rostire a poeziei sustinuta de actorul Ion Caramitru.
Festivalul are ca tema o realitate extrem de actuala si care ne afecteaza pe toti, cea a Conflictului – care se regaseste si in multe dintre spectacolele festivalului: Razboi. Conflict. Teatru – o dezbatere despre cum si daca poate teatrul sa atenueze diversele forme de violenta din viata noastra de zi cu zi, sa readuca armonia intre oameni.

UNITER invita la o dezbatere sub tilul: Teatrul Nostru, in care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru in media si cresterea finantarilor private pentru teatre. Cu aceasta ocazie UNITER lanseaza un nou portal online – mystage.ro – care-si propune sa fie o rampa centrala de promovare, informare, distributie si finantare pentru proiectele de teatru romanesc.
In colaborare cu Institutul Polonez, Festivalul propune conferinta Teatrul si memoria – 250 de ani de teatru de stat in Polonia, sustinuta de dramaturgul si criticul de teatru Piotr Gruszczyński. Evenimentul va fi urmat de proiectia filmului (A)pollonia de Krzysztof Warlikowski.

Pretuim cuvantul scris si pe cei care il slujesc, asfel incat lansarile de carte vor avea o pondere importanta in evenimentele desfasurate in cele zece zile de Festival. Iata lista celor 17 lansari, conform cronologiei lor in cadrul Festivalului National de Teatru:

Tanarul artist de teatru. Istorii romanesti recente, coordonator: Oltita Cintec – Editura Timpul, Iasi, 2015
Sfarsitul regiei, inceputul creatiei colective in teatrul european, de Iulia Popovici – Editura Tact, Cluj, 2015
Aventurile hingherului in Balkanya, de Mihai Maniutiu – Editura Humanitas, Bucuresti, 2015
Scrisori despre teatru de Giorgio Strehler – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
Costumul de teatru. De la schita la miracol, Album de Doina Levintza – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
Parisul personal. Casa cu daruri, de George Banu – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
Regia de opera. Ganduri si imagini texte de Andrei Serban, fotografii de Mihaela Marin, editie bilingva romano-engleza – Editura Nemira, Bucuresti, 2015
Cartea de la Vama Veche de Cristian Pepino – Editura Humanitas, Bucuresti, 2015
V.E. Mayerhold. Reconstructia teatrului (volumul II) – Editura Fundatiei Culturale Camil Petrescu, Bucuresti, 2015
Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig de Florin Vidamski – Editura Charmides, Bistrita, 2015. Lansarea va fi urmata de o dezbatere: Metoda David Esrig. Pentru un teatru existential – prezentarea metodei de lucru a lui David Esrig, de catre regizor, cu exemplificari din Nepotul lui Rameau si Troilus si Cresida. Invitat – Marin Moraru.
Critica de teatru: incotro? de Miruna Runcan – Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj, 2015
Muzici si muze – de la piesa de teatru la musical de Maria Zarnescu – Editura Nemira si UNATC Press, Bucuresti, 2015
– Spectacologii: Clipe de teatru de Doina Papp – Editura Tracus Arte, Bucuresti, 2015
Globetrotter din fotoliu de Claudiu Groza – Editura Tribuna, Cluj, 2014
2014, un an teatral asa cum l-am vazut de Mircea Morariu – Editura Universitatii din Oradea, Oradea, 2015
– Eveniment: In memoriam Valentin Nicolau – Viata si opera
All Inclusive – texte de Bogdan Georgescu – Editura Charmides, Bistrita, 2015

Detalieri ale evenimentelor prezentate si datele desfasurarii lor pot fi accesate pe www.fnt.ro si pe pagina de facebook a Festivalului National de Teatru.