„Falstaff”, in regia lui Graham Vick

Capodopera teatrului liric, ,,Falstaff”, ultima opera compusa de Giuseppe Verdi, va avea premiera in data de 19 februarie, ora 19.00, la Opera Nationala Bucuresti, intr-o montare inedita semnata de regizorul britanic Graham Vick.

Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE), cofondator si actualmente director artistic al Birmingham Opera Company, detinator al mai multor distinctii printre care Premiul ,,Olivier”, Premiul ,,Royal Philharmonic Society” si Premiul ,,Abbiati” , Graham Vick, considerat a fi unul dintre cei mai importanti regizori de opera din lume, este renumit pentru montarile sale surprinzatoare si inovative prezentate pe scenele marilor teatre lirice.

Spectacolul ,,Falstaff” de la Opera Nationala Bucuresti nu face nici el exceptie, fiind o montare moderna, total diferita fata de felul in care aceasta opera a fost prezentata pana acum oriunde in lume. Astfel, Graham Vick muta subiectul operei „Falstaff” in timpurile noastre, abordand cu un umor tipic englezesc teme contemporane, precum societatea de consum si consumerismul, virtutea, lacomia, dar in lumea spirituala a personajelor lui Shakespeare transpusa in teatrul muzical de compozitorul Giuseppe Verdi si libretistul Arrigo Boito.

„Abordarea mea este cea a unui dialog imediat, deschis, spontan intre scena si public. Un public care este atent, care se recunoaste pe scena si se recunoaste pe sine in marile opere, in opozitie cu a recunoaste marile opere. Aceasta este dihotomia… provocarea operei. Nu am venit ca sa fac un spectacol grandios, sa ma dau mare, ar fi absolut inutil. Am venit ca sa traiesc o experienta interesanta cu un grup de interpreti. Ca sa imi aduc abordarea personala si sa lucrez intr-o noua Opera, pentru un public nou, asta ma intereseaza”, povesteste Graham Vick.

La randul sau, Razvan Ioan Dinca, director general al Operei Nationale Bucuresti, marturiseste ca si-a dorit sa ofere publicului posibilitatea de a urmari la Bucuresti un ,,altfel” de spectacol de opera:

,,Mi-am dorit foarte tare sa-l aducem pe Graham Vick sa monteze la Bucuresti dintr-un motiv important, si anume acela ca marii artisti, marii creatori de teatru trebuie sa realizeze pe aceasta scena spectacole care sa aduca in prim-plan teme care au legatura cu societatea in care traim, cu modalitatea in care regizorul, ca si barometru al societatii si formator de opinie, poate sa le puna in evidenta in spectacol sau. Graham Vick, unul dintre cei mai mari creatori din acest domeniu, este la Opera Nationala Bucuresti pentru a ne arata modalitatea sa de a face teatru.”

Noua productie se bazeaza in mare masura pe solistii Operei Nationale Bucuresti, chiar daca, sau, mai ales ca marea lor majoritate debuteaza cu acest prilej in lucrarea compusa de G. Verdi. In fruntea distributiei se afla baritonul Stefan Ignat, unul dintre cei mai cunoscuti artisti ai institutiei. Acesta este singurul membru al echipei solistice care a mai lucrat cu Graham Vick, regizorul britanic indrumandu-l in rolul titular din ,,Oedipe” de George Enescu, opera pusa in scena in Italia, la Cagliari, in anul 2005.

Scenografia spectacolului ,,Falstaff” este semnata de Samal Blak, castigator al Premiului Linbury pentru Scenografie in anul 2009. Samal Blak a mai colaborat cu regizorul Graham Vick la spectacole de opera din Marea Britanie si a semnat decorurile si costumele pentru productii ale Teatrului La Monnaie din Bruxelles, ale companiei English Touring Opera, ale Scottish Opera & Music Theatre Wales, ale Operei Ostford (Norvegia) si ale Linbury Studio Theatre de la Royal Opera House din Londra.

La pupitrul Orchestrei Operei Nationale Bucuresti se va afla Guillermo García Calvo, dirijor al Operei de Stat din Viena si colaborator al mai multor institutii muzicale de prestigiu din lume, printre care Deutsche Oper Berlin si London Symphony Orchestra.

PREMIERA
Joi, 19 februarie, ora 19.00

„Falstaff”
Opera in trei acte de Giuseppe Verdi
Libretul de Arrigo Boito, inspirat de piesele de teatru „Nevestele vesele din Windsor”
si „Henric al IV-lea” de William Shakespeare

Regia si miscarea scenica: Graham Vick
Scenografia: Samal Blak
Lighting design: Giuseppe di Iorio
Asistent de regie: Jacopo Spinei

Dirijor: Guillermo García Calvo
Maestru de cor: Stelian Olariu

Distributii:
19, 21 si 22 februarie

Falstaff – Stefan Ignat (debut)
Ford – Catalin Toropoc (debut)
Alice – Iulia Isaev
Nanetta – Ana Cebotari (debut)
Meg Page – Sorana Negrea (debut)
Quickly – Andreea Iftimescu (debut)
Fenton – Stefan von Korch (debut)
Caius – Liviu Indricau (debut)
Bardolfo – Valentin Racoveanu
Pistola – Iustin Zetea (debut)

Pentru informatii suplimentare:
Luana Ungureanu
Opera Nationala Bucuresti
Telefon: 0743.263.219
E-mail: [email protected]
www.operanb.ro