Expozitia STEFAN LUCHIAN INTRE TRADITIE SI MODERNITATE

Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau, Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” au organizat vernisajul expozitiei „Stefan Luchian intre traditie si modernitate”, ce va ramane deschisa in perioada 15 septembrie – 5 noiembrie 2017, la sediul muzeului din str. 31 August 1989 nr. 115, Chisinau.

Expozitia este organizata din initiativa comuna a Muzeului National de Arta al Romaniei si a Muzeului National de Arta al Moldovei, rezultat al unei mai vechi dorinte de colaborare intre cele doua tari. Selectia cuprinde cateva dintre cele mai reprezentative lucrari ale pictorului, ilustrative pentru toate etapele de creatie si marcheaza astfel trecerea a o suta de ani de la disparitia artistului.

Format initial in ambianta academista a Scolii de la Bucuresti, dar fascinat de timpuriu de maniera noua de a picta a lui Grigorescu, Luchian isi continua pregatirea la München si apoi la Paris. Aici frecventeaza nu doar atelierele academiste ci si expozitiile artistilor contemporani si se familiarizeaza cu ideile care circulau in mediile artistice. Puternicul filon realist al lucrarilor cu tematica sociala (La impartitul porumbului, Mahalaua Dracului, Ghereta din Filantropia) este urmat de unul de natura lirica ce strabate atat unele peisaje (Peisaj cu trei capite) cat si, mai ales, naturile statice cu flori (Anemone, Trandafiri, Scara cu flori). Selectia nu putea trece cu vederea faimosul Autoportret, subintitulat sugestiv si modest, „un zugrav”.

Parcursul expozitional urmareste astfel nu doar evolutia cronologica a tematicii ci si calitatea novatoare a picturii lui Luchian, marcata de o deschidere a paletei cromatice, de contraste cromatice si tonale indraznete, de o picturalitate cuceritoare a graficii.

Cele 26 de lucrari selectate recreeaza sugestiv parcursul de exceptie al unui artist care reprezinta magistral inceputurile modernitatii romanesti, constituind o intalnire demult asteptata.

Un catalog bogat ilustrat, cu texte de Liliana Chiriac si Elena Olariu si o cronologie realizata de Ilinca Damian insoteste expozitia.

Senso Arte este Partener Media al Muzeului National de Arta al Romaniei.