Maria Bojan

Mariana Bojan este o figura cunoscuta nu numai din cartile de specialitate ale studentilor de la Filologie, ci si din galeriile de arta frecventate de iubitorii de pictura.

Maria Bojan este absolventa a Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, sectia pictura (1973); s-a specializat in restaurare pictura de sevalet la Bucuresti si Bruxelles; a fost restaurator la Muzeul de Arta si la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj (1973-1985).

Scriitoare si artist plastic, Mariana Bojan propune, in creatia sa vizuala, un univers in care sensibilitatea formei se combina uneori cu o privire acuta asupra realitatii.

Mariana Bojan expune inca din 1975, avand pana acum numeroase expozitii in Romania, SUA, Franta, Italia sau Germania.

Poezia ei a fost tradusa in franceza si engleza.

Singurul membru activ al Uniunii Scriitorilor si, in acelasi timp, al Uniunii Artistilor Plastici, Mariana Bojan este o figura cunoscuta nu numai din cartile de specialitate ale studentilor de la Filologie, ci si din galeriile de arta frecventate de iubitorii de pictura. Aceasta ambivalenta se manifesta in toate laturile artei pe care o practica, iar singura ei parere de rau este timpul redus pe care il poate acorda fiecarei discipline in parte.

Lucrarile Marianei Bojan sunt de o mare diversitate, atat tematica cat si tehnica, care nu poate incadra artista intr-o categorie anume, ci o rotesc in sfera suprarealismului, fantasticului si oniricului.