Expozitia de arta fotografica „Korniss Péter: Memorie continua”, la MNAR

Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Maghiar Balassi din Bucuresti invita publicul sambata, 14 aprilie, ora 12.00, la o vizita ghidata sustinuta de Radu Igazsag – regizor si fotograf, in expozitia Korniss Péter: Memorie continua. Vizita isi propune sa introduca publicul in atmosfera fotografiei lui Korniss Péter prin obiectivul unui aparat vechi de peste 100 de ani. Vizitatorii vor descoperi astfel pasii ce stau la baza realizarii unei fotografii reusite, cu ajutorul luminii, distantei si a motivului in sine, toate acestea utilizand un aparat vechi de mai bine de 100 de ani, „o camera portabila, cu burduf, moderna acum un secol”, dupa cum ne marturiseste chiar fotograful.

Sunt 10 ani de cand incerc sa retraiesc experienta fotografierii de acum un veac. O camera atent asezata in fata unui subiect ales. O imagine de multe ori regizata, de exemplu in cazul fotografiilor de grup. Fotograful stie ce si de ce fotografiaza. Modele stiu si ele si ne privesc, din fotografii, cu speranta “nemuriri” dobandite prin aceste imagini. O experienta retraita cu ajutorul unei camere Kodak, model 1914, care functioneaza ireprosabil. Vede totul, fara mila. O camera calatoare prin “Secolul Kodak” – Radu Igazsag.

Absolvent al Facultatii de Arte Plastice din Cluj, Radu Igazsag a devenit o figura proeminenta a „generatiei '80", diversificand spectaculos temele si tehnicile filmului de animatie din Romania. A debutat alaturi de colegii sai de generatie Zeno Bogdanescu si Olimpiu Bandalac cu filmul Caligrafie (1982) si a cucerit recunoasterea internationala gratie premiului obtinut in 1985 la prestigiosul festival de la Hiroshima, pentru Fotografii de familie (1983). Urmatorul sau film, Tocirea (1985), traducere in imagini a poemului omonim de Nichita Stanescu, a fost interzis, fiind prezentat publicului abia in 1990. A mai regizat Nuca si zidul, La o bariera si Boborul (2004), originala adaptare a schitei lui I. L. Caragiale.

Expozitia Korniss Péter: Memorie continua, deschisa in perioada 22 martie – 7 mai 2018, prezinta o selectie de treizeci si sapte de fotografii realizate incepand din anii 1960 – 1970 in satele romanesti, slovace si maghiare, pana la cea mai recenta serie reprezentand femeile din Sic (jud. Cluj).

Personalitate marcanta a artei fotografice maghiare, Korniss Péter (n. Cluj, 1937) a creat una dintre cele mai bogate opere fotografice din Ungaria. A dobandit recunoastere internationala ca artist fotograf documentarist, imortalizand cu precadere viata si cultura taraneasca din Europa de Est, tema predilecta a intregii sale opere. Artistul este de altfel primul fotograf maghiar in viata caruia Galeria Nationala Ungara i-a consacrat in 2017 o expozitie aniversara de anvergura, semn al recunoasterii unei opere deosebit de valoroase.

Muzeul National de Arta al Romaniei,
Salile Kretzulescu (acces vizavi de Biserica Kretzulescu)
Durata: 22 martie – 7 mai 2018
Pretul biletului de acces: 4 lei

Senso Arte este Partener Media al Muzeului National de Arta al Romaniei.