Deschiderea oficiala a Festivalului National de Teatru 2018

Doar doua saptamani ne despart de inceputul Festivalului National de Teatru, care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 19 – 29 octombrie. Va fi una dintre cele mai complexe editii din istoria de 28 de ani a Festivalului. Astfel, in an centenar, peste 100 de evenimente sunt propuse publicului in cele 11 zile de Festival.

Editia din acest an a FNT ii este dedicata regizoarei Catalina Buzoianu.

Festivalul se desfasoara pentru al patrulea an consecutiv sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Deschiderea oficiala a celei de-a 28-a editii a Festivalului National de Teatru va avea loc vineri, 19 octombrie, de la ora 17.30, la sala Imagine a Hanului Gabroveni din centrul Capitalei. Acest spatiu devine, pe intreaga durata a manifestarii, HUB-ul FNT – un spatiu multi-art ce va concentra majoritatea evenimentelor culturale din Festival.

Expozitia Brigitte Lacombe: Theater / Cinema

De la ora 18.00 va avea loc vernisajului expozitiei Lacombe: Theater/Cinema– o expozitie-eveniment pe care avem privilegiul sa o inauguram in prezenta artistei fotograf, Brigitte Lacombe. Cele trei teme pe care le va acoperi expozitia – teatru / portrete / film cuprind un set de 40 de fotografii reprezentative din portofoliul artistei, creionand o colectie de opere fotografice unica.

Brigitte Lacombe este o personalitate ce si-a pus amprenta de neconfundat asupra universului fotografic contemporan, cu deosebire in arta portretului. Cu o experienta de patru decenii, a creat portrete clasice si intime ale celor mai apreciati artisti, actori, politicieni si intelectuali. Lucrarile sale au fost expuse de PHILLIPS Galleries (New York, Paris, Londra), Qatar Museums, Natiunile Unite, si Centrul de Fotografie din Shanghai, iar fotografiile semnate Brigitte Lacombe au aparut in cele mai cunoscute publicatii ale lumii.

A primit Premiul Eisenstaedt pentru Fotografie de calatorie (2000), Premiul pentru Intreaga Activitate in Fotografie din partea Art Directors Club Hall of Fame (2010) si Premiul Lucie pentru Intreaga Activitate in Fotografia de calatorie si portret (2012).

Lacombe si-a inceput colaborarea cu teatrul in 1983, cand a lucrat la productia originala a lui David Mamet Glengarry Glen Ross la Goodman Theatre, in Chicago, in regia lui Gregory Mosher. A continuat sa lucreze la productiile lui Mamet pana azi.

Din colaborarea constanta cu teatrele din New York, amintim cateva spectacole memorabile: Trei femei inalte, O casa de papusi, partea a II-a, Humans, Blackbird, Cabaret, Tradare, Asta-i tineretea noastra, Struguri in soare, Moartea unui comis-voiajor, Mutter Courage. Brigitte Lacombe a lucrat, de asemenea, ca fotograf special pe platourile de filmare a numerosi regizori de film, printre care Martin Scorsese, Spike Jonze, Bennett Miller, Mike Nichols, Lynne Ramsay, Anthony Minghella, Sam Mendes, Alejandro González Iñárritu, Sofia Coppola, Quentin Tarantino si Michael Haneke.

Expozitia Lacombe: Theater/Cinema din cadrul FNT 2018 cuprinde lucrari fotografice reprezentative din spectaculoasa cariera a fotografei de renume mondial.

Sunt foarte onorata si recunoscatoare pentru ocazia ce mi s-a dat de a avea o expozitie la Festivalul National de Teatru din Bucuresti. Expozitia cuprinde 40 de imagini, din 1975 pana in 2018, atat din lumea teatrului, cat si a cinematografiei, reportaj de pe platourile de filmare, portrete de pe scene de teatru ale lumii sau portrete formale de actori, regizori si scriitori.

Fiecare fotografie este pretioasa pentru mine si impreuna contureaza activitatea mea de o viata in teatru si in cinema. O viata pentru care sunt foarte recunoscatoare. Iubesc ceea ce fac… declara Brigitte Lacombe, unul dintre invitatii de seama ai editiei cu numarul 28 a Festivalului National de Teatru.