Expozitia Oscar Han la Muzeul Colectiilor de Arta

Cu ocazia implinirii a 130 de ani de la nasterea artistului Oscar Han (1891–1976), la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti este deschisa o ampla expozitie care cuprinde sculpturi ale artistului prezente in muzee si colectii particulare. Expozitia curatoriata de Liliana Chiriac, sef sectie Muzeul Colectiilor de Arta, poate fi vizitata in perioada 28 mai - 12 septembire 2021.

Expozitia prezinta opera sculpturala a unui „modelator desavarsit”, „sculptor de larga si inalta tinuta”, dupa cum spunea prietenul sau pictorul Nicolae Tonitza, considerat un novator in conceptii si formule plastice. Oscar Han face parte din generatia artistilor care debuteaza la inceputul secolului al XX-lea si se afirma in perioada interbelica, alaturi de sculptorii Dimitrie Paciurea, Constantin Brancusi, Frederic Storck, Ion Jalea, Cornel Medrea si pictorii Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Dimitrescu, Francisc Sirato, Stefan Popescu, Nicolae Darascu, Jean Al. Steriadi.
Din complexitatea operei lui Oscar Han, expozitia prezinta 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, al Muzeului Krikor H. Zambaccian, al Muzeului de Arta Constanta si din colectiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei si Damian Florea.

Lucrarile descriu diverse etape, fiind realizate in materiale diferite (gips, bronz si marmura de Carrara), dispuse cronologic si structurate tematic. Fisele explicative cuprind si texte realizate de regretatul istoric si critic de arta Doina Pauleanu si prezentate in volumul Oscar Han: un artist si epoca sa, semnat de aceasta, fiind completate cu materiale documentare puse la dispozitie de nepotul sculptorului, Alexandru Mavrocordat. Astfel, vizitatorii vor putea vedea buletinul de nastere al sculptorului, diploma absolvirii Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti, pasaportul si cartea de identitate, fotografii cu artistul in atelier sau cu operele sale.

Acest material va este oferit de Programul Catena pentru Arta.
Realizator: Bogdana Contras