CATENA, sponsor al American Independent Film Festival 2018 de la Bucuresti

In perioada 27 aprilie-3 mai 2018, la Cinema PRO si la Cinema Muzeul Taranului Roman va avea loc cea de-a II-a editie a American Independent Film Festival, un eveniment de anvergura organizat de Asociatia Cinemascop si sustinut de CATENA.

Pornind de la traditia marilor filme narative americane, festivalul isi propune sa prezinte o selectie a celor mai recente productii independente made in USA, titluri apreciate de critica si prezentate in circuitul marilor festivaluri nord americane precum Sundance, New York, Tribeca, Telluride ori Toronto. Prima editie a AIFF – singurul festival din Romania dedicat cinematografiei independente americane a avut loc in septembrie 2017 si i-a avut ca invitati speciali pe actorii Ethan Hawke, Joaquin Phoenix si John C. Reilly.

Proiectul este realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Ambasadei SUA in Romania si al Institutului Cultural Roman.

Cele peste 30 de productii americane de mare succes vor fi introduse si moderate de critici de film, dar si de personalitati din lumea artelor: Irina Margareta Nistor, Cristian Tudor Popescu, Andrei Tanasescu, Ionut Mares s.a.

Filmul de OSCAR “I, Tonya”, in deschidere, in prezenta lui Sebastian Stan, invitatul de onoare al AIFF

Deschiderea American Independent Film Festival va avea loc pe 27 aprilie, ora 20:30, la Cinema PRO, cu filmul de OSCAR “I, Tonya”, despre cunoscuta patinatoare Tonya Harding. Filmul va fi introdus de Sebastian Stan (rol principal in film), actor american de origine romana, nascut la Constanta; el s-a afirmat in ultimii ani, fiind prezent in distributia unor filme de OSCAR precum „Martianul” si „Lebada Neagra”, in serialul american “Gossip Girl” sau in cel mai recent film din trilogia “Captain America”. “I, Tonya” este unul dintre cele mai laudate filme ale anului 2017, cu 1 Premiu Oscar, 1 Glob de Aur si 1 premiu BAFTA pentru Allison Janney, alte 2 nominalizari la premiile Oscar 2018, 2 la Globurile de Aur si 4 la Premiile BAFTA 2018.

Tot in deschiderea festivalului, dar la Cinema Muzeul Taranului va fi proiectat castigatorul Golden Globes pentru cel mai bun film – “Lady Bird”, in regia Gretei Gerwig, castigator al 2 Globuri de Aur si nominalizat la 5 premii Oscar.

Si alte filme de marca vor fi prezentate in premiera absoluta in Romania, la American Independent Film Festival. Dupa nominalizarile la OSCAR pentru “Carol”, cu Cate Blanchett si Rooney Mara, Todd Haynes continua succesul de critica cu “Wonderstruck”, filmul prezentat la Festivalul de la Cannes 2017. “Wonder Wheel”, considerat de presa americana cel mai bun film al lui Woody Allen din ultimii cinci ani, ii are in distributie pe Justin Timberlake, Kate Winslet si Juno Temple, iar in “Lucky” de John Carroll Lynch joaca David Lynch. Lista premierelor de la American Independent Film Festival include si unul dintre cele mai apreciate filme ale anului 2017: “Menashe”, debutul in fictiune al regizorului de film documentar Joshua Z. Weinstein. Din selectia American Independent Film Festival 2018, fac parte inca doua filme regizate de femei, “The Rider” de Chloé Zhao si “Certain Women”, de Kelly Reichardt ”.

Programul complet al proiectiilor care vor avea loc la Cinema PRO si Cinema Muzeul Taranului este disponibil pe filmedefestival.ro.

Biletele pot fi achizitionate de pe Eventbook.ro. Rezervari pentru proiectiile cu intrare libera se pot face pe Eventbook.ro.

Prin traditie, CATENA sustine filmul romanesc (filmele OCTAV de Serge Ioan Celibidache sau Dincolo de calea ferata, al lui Catalin Mitulescu sunt doar cateva exemple), dar si fiecare editie a marilor festivaluri de film ce au loc la Bucuresti, precum Les Films de Cannes à Bucarest, Audience Award Film Festival, American Independent Film Festival, Nordic Film Festival 2018.