BAIA MARE INTRA IN FAMILIA MARILOR ORASE ALE ROMANIEI

In weekendul 17-19 iunie, Baia Mare se alatura Clujului, Bucurestiului si Iasiului, prin organizarea evenimentului Street Delivery. Desfasurat in strada, maratonul de arta, cultura, muzica, jocuri si mestesuguri, ofera, gratuit, tuturor baimarenilor, acces la o experienta europeana autentica, un adevarat episod-pilot pentru proiectul Baia Mare Capitala Europeana a Culturii 2021.

Street Delivery presupune, in toate orasele din Romania, inchiderea unei strazi pentru trafic si masini si deschiderea ei pentru oameni, cultura si evenimente. Astfel:

• vom restrictiona traficul auto pe strada Podul Viilor de vineri 17 iunie, ora 14:00, pana duminica 19 iunie, ora 23:30.

• vom restrictiona temporar, joi 16 iunie, de la ora 16:00, traficul pe aceeasi strada pentru montarea scenei de concerte.

• vom oferi spatiul pietonal mesterilor populari din Maramures, tinerilor antreprenori din industriile creative, organizatiilor neguvernamentale si creativilor de toate tipurile.

Am pregatit:

• muzica live, vineri, sambata si duminica, incepand cu ora 18:00 pana la ora 23:00.
• mesteri populari, sambata si duminica, incepand cu ora 10:00 pana la ora 23:00.
• ONG-urile vin in strada, sambata si duminica, incepand cu ora 10:00 pana la ora 23:00.
• Zona de Gaming pentru copii si adulti, incepand cu ora 10:00 pana la ora 17:00.
• Zona de Wellness, sambata si duminica, incepand cu ora 10:00 pana la ora 17:00.
• Zona de Lounge, sambata si duminica, incepand cu ora 10:00 pana la ora 17:00.

Mestesugari: Dan Les (olar), Vasile Susca (masti traditionale), Maria Zapca (tesatoare, opincar), Dumitru Pop Tincu (sculptor cruci), Petru Codrea (scultptor lemn), Marchis Maria (artizan in semnele cusute ale iei), Miel Ileana (Artizan in semnele cusute ale iei), Pop Ioan (artizan de viori), George Duma (nodul dacic), tocilar, fierar, ceasornicar, pantofar.


Perkalaba Familia, la prima editie Street Delivery din Baia Mare

Amestec
de traditional si avangarda, tehnici si non-conformisti, Orchestra
Familia Perkalaba, staruri gipsy-ska-punk continentale, canta la Street
Delivery Baia Mare sambata, 18 iunie, de la ora 20.00. Cu artisti de
prim rang, scriitori, muzicieni, mestesugari sau makeri, Baia Mare se
alatura, in premiera, celor mai mari orase ale Romaniei in sarabanda
Street Delivery, un eveniment itinerant, organizat in
Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara.

Baia Mare. 14.06.2016. Reunind cele mai noi generatii de makeri din industriile creative si cei mai buni mestesugari, artisti, comercianti, manufacturieri sau chibiti, zilele Street Delivery de la Baia Mare, oras cu aspiratii la titlul de Capitala Europeana in 2021, vor fi gazduite de pietonala Podul Viilor, in perioada 17 – 19 iunie. Sub egida muticulturalismului si imbinind valori de azi cu cele de odinioara, Baia Mare inaugureaza prima editie Street Delivery cu un line-up remarcabil, avandu-i pe greii ska ucranieni Familia Perkalaba printre head-lineri, alaturi de Felix Zenger, un beat-boxer din Finlanda care a depasit mai multe recorduri de maiestrie si popularitate, inclusiv pragul de 30 de milioane de vizualizari pe YouTube pentru un singur performance. I se alatura un faimos DJ din Maastricht, capitala informala a muzicii, dar si baimarenii Ska-nk, cu un concert unplugged, sau cei de la Kryptonite Sparks, care promit un «funk inspirat, gandit anume pentru timpane amortite». Pentru cea mai mare demonstratie de arte si meserii organizata vreodata in oras, sunt asteptati la Baia Mare sute de invitati cu culoare si traditie, de la designeri de produs, de moda, ilustratori, arhitecti, artisti 3D sau programatori, pana la mestesugarii traditionali – cizmari, ceasornicari, tamplari, croitori, selari sau ceaprazari. De la an la an mai vizionara in formularea politicilor culturale si in strategiile de implementare a acestora, Baia Mare isi redescopera si isi afirma potentialul si mostenirea culturala, reinventandu-se ca un oras deschis, gazda buna pentru industrii creative si teren atractiv pentru artisti sau pentru operatorii culturali romani si europeni.

CARNAVALUL MUZICAL FAMILIA PERKALABA. Excentrici ai soundurilor contemporane, favoriti ai festivalurilor europene si staruri in Estul inspirat, Orchestra Familia Perkalaba este un adevarat carnaval muzical strunit in cele mai fine linii electro actuale. Muzica balcanica in viziuni contemporane, o incredibila explozie de energie, produsa de noua artisti care si-au anuntat intentiile si stilul cand au decis sa-si imprumute numele de la un orasel ucrainian care gazduia prin anii ‘80 un cunoscut ospiciu. Faimos mai ales pentru pacientii sai, majoritatea oponenti ai regimului comunist, spitalul trata diverse generatii de rebeli, de la dizidenti politici, pana la poeti, pictori si alte tipuri de artisti, cu totii militanti hiperactivi dornici sa traiasca eliberati de regulile vremii. Tocmai de aceea, spun membrii orchestrei, muzica lor poarta un mesaj pozitiv, lipsit de griji si bariere, e imprevizibila si plina de energie. Muzicienii isi testeaza imaginatia intr-un experiment acustic inedit, apropiindu-se de temele traditionale, pentru a le explora in cele mai pure sunete ale vibului contemporan european.

Familia Perkalaba este un fascinant periplu prin diverse stiluri muzicale actuale, de la ska-hutsul – genul pe care l-au inventat si pe care-l considera definitoriu, pana la la punk, powerpop, ethno sau rock: trompetele sparg norii, persifland ritmul artagos de trombon, o aventura acustica indulcita in armonii de acordeon, care-si recapata puterea in riffuri ascutite de chitara, tasnite de sub rapaieli bubuitoare de percutii.

Un adevarat performer carismatic, Sha Man, vocalul trupei, schimba masti si costume, purtandu-si audienta intr-o calatorie ghidata de acutele indraznete ale chitaristului Viktor Jr. Nowozhylow, o aventura doar aparent temperata de basistul Danylo Dobrovolskyi, care gaseste noi orizonturi, alunecand pe roaller-coaster-ul tobelor lui Berezen. Daca ramane loc pentru si mai multa energie, aceasta depaseste imaginatia atunci cand in scena urca Djadja Vita Stepanjuk cu trombonul sau cand Vova Shchobak isi incearca, fie si doar in gluma, trompeta. Familia Perkalaba este proiectul bizar care a schimbat harta muzicala a Ucrainei si nu e de mirare ca faima acestei orchestre a capatat proportii continentale – spune critica, incercand sa defineasca cum se cuvine o trupa cu 17 ani de istorie, rastimp in care s-au adunat in palmares sapte albume inregistrate pentru gramofon. Purtandu-si prin lume mesajul vizionar si rebel, trupa ucrainiana, venita din Ivano Frankisk, oras aflat in Carpati, la granita cu Romania, si infratit cu Baia Mare, va concerta la Street Delivery sambata, in cea de-a doua zi de festival, incepand de la ora 20.00.

• Street Delivery, un proiect initiat in 2006 de Liga Romana a Arhitectilor si Fundatia Carturesti, este un eveniment urban, organizat anual in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cuj-Napoca si Baia Mare.

• De-a lungul timpului, si-au capatat identitate proprie doua evenimente organizate sub aceasta umbrela, « Gara De Nord – Train Delivery » si « Rahova Delivery ».

• In urmatorii ani, in acest circuit va fi cooptat si cartierul Ferentari din Bucuresti, dar si o serie de alte orase, de la Constanta, Alexandria, Fagaras si Sinaia, pana la Capitala Republicii Moldova, Chisinau

STREET DELIVERY LA BAIA MARE. Baia Mare renunta la gaze de esapament si stres, pentru a reda strazile si caldaramul stapanilor lor de mai demult, micii comercianti cu tarabele pline de minuni imbietoare, sau vizionarii, care-si pun la mezat marile iluzii. Spatiul public trebuie redat, macar pentru cateva zile, comunitatii, trotuarele vor inceta sa fie parcari auto improvizate, lasand locul mesteritelor de la Sapanta, care sunt pregatite sa teasa ii si scoarte chiar in Centrul Istoric. Li se alatura olari faimosi in nordul tarii, care stiu sa roteasca lutul galbior, sau mesteri care croiesc viori din pantecele rotofei al lemnului. Recuceresc strazile cizmarii, ceasornicarii, mesterii care ascut cutite si cei care fac sindrila. Adunand maestrii satelor, mestesugarii indragostiti de munca mainilor lor, dar si tinerii vizionari, aflati in prima linie a industriilor creative, Street Delivery se va desfasura la Baia Mare intr-un decor special, asigurat voluntar de arhitecti si firme de design locale.

In zona de performance se vor aduna actorii, diverse companii de teatru independent invitate, alaturi de muzicieni, care vor sustine ateliere tematice, de la actorie, pana la de percutie si dans. In zona de joc vor fi demonstratii de Tai Chi, Hackaton, zumba sau gaming, iar in zona de lounge, calatorul isi poate trage sufletul in tihna, cautand apa si vorbe line dupa atata vacarm. Mai ales ca urmeaza zona comerciala, cu farmecul ei pestrit, si, mai apoi, zona de prezentare a antreprenorilor si a ONG-urilor, un spatiu generos dedicat nenumaratilor activisti non-profit prin efortul carora s-au schimbat atat de multe in ultimii ani in Baia Mare.

Baia Mare, un orasel cu putin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat in ultimii ani o incredibila capacitate de regenerare prin cultura, schimbandu-si sumbrul titlu de cel mai poluat oras al Europei in renumele de cel mai dinamic oras din nord vestul tarii, resedinta pentru cele mai importante ONG-uri ecologice si unul dintre cei mai importanti aspiranti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Proiectele culturale organizate la Baia Mare pot aspira la dimensiuni regionale, avand in vedere pozitionarea geografica, un loc privilegiat care este el insusi o clara marturie a modului in care o comunitate poate asimila conceptul de diversitate culturala. Un avantaj important pentru echipa care isi propunea, in caietul de candidatura formulat pentru misiunea din 2021, sa elaboreze strategii pentru reconectarea nordului tarii la circuitul economic si cultural, atat national cat si european, prin dezvoltarea unui hub regional functional, dedicat industriilor creative. Aceasta va fi, probabil, una dintre principalele teme de anul acesta in zona de prezentare a ONG-urilor locale, una dintre cele sase zone tematice la aceasta prima editie Street Delivery.

RESTAURANTUL AMINTIRILOR. Timpul, un infinit domeniu de cercetare in artele conceptuale, poate fi intors catre trecut, asa cum facea candva Proust, cu faimoasele sale madlene, prajuturele care aduceau inapoi copilaria, cu tot cu aromele ei de fericire. V-ati imaginat vreodata un restaurant in care chelnerii sa fie interesati de amintirile care va leaga de felul de mancare comandat, pentru ca mai apoi sa recreeze acest crampei dintr-un trecut ideal, o adevarata opera de arta hibrida mutidisciplinara, in care arta gastronomica este imbogatita cu videoproiectii, elemente de actorie, fragmente de performance si, nu in ultimul rand, incununata de vedeta ultimilor ani in arta conceptuala, si anume cuvantul? La Baia Mare va fi creata o adevarata masina a timpului si, la finalul acestei cercetari, va fi prezentata cea din urma versiune a amintirilor tuturor. Cu prilejul primei editii Street Delivery Baia Mare, orasul a fost vizitat de Pierre Rubio, mentor si curator al Asociatiei A-PASS, institutie care gestioneaza, la Bruxelles, proiecte post-masterale si post-doctorale si programe de cercetare in domeniul artistic. Cu acest prilej a fost inceputa aceasta tema de cercetare, care va fi finalizata in luna septembrie. Acest proiect va fi dezvoltat in colaborare cu Mana Constantinescu, designer alimentar, si Rares Craiut, membru al echipei de scriere si implementare a proiectului Baia Mare Capitala Culturala Europeana 2021. Fost presedinte al Fundatiei Ion Ratiu, Rares Craiut a facut parte din echipa de coordonare care a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana pentru orasul Sibiu in 2007. In prezent, Rares Craiut este presedinte al ECYC, Confederatia Europeana a Cluburilor de Tineret. « Vorbim cu oamenii. Am fost prin pietele din Baia Mare, pe strazi, la cantinele sociale, iar mai apoi, aceste interviuri se vor transforma in feluri de mancare, care vor fi prezentate mutimedia, cu proiectii, cu versuri, cu sunete. Proiectul se va numi What Are You Made Of… iar noi suntem facuti din concentrarea de a spune aceste cuvinte, din privirea unui trecator, din zambete, din amintirile pe care le avem”, spune Pierre Rubio, curator A-PASS.

Va multumim pentru sustinere si va asteptam alaturi de noi pentru a ne cunoaste mai bine. Baia Mare creste cu ajutorul dumneavoastra si devine, pas cu pas, o Capitala Europeana a Culturii!