BAIA MARE, CAPITALA EUROPEANA A CULTURII IN 2021

PROIECTUL EUROPEAN. Baia Mare si-a anuntat inca de la inceputul acestui an aspiratia de a deveni, pana in 2030, unul dintre cele mai importante centre industriale si culturale din centrul Europei si, totodata, o platforma regionala din nordul Romaniei.

Asezarea geografica, in imediata vecinatate a Ungariei si a Ucrainei, la mica distanta de Polonia, Slovacia si Moldova, ii permit initiative curajoase si proiecte functionale, gandite intr-o dimensiune transfrontaliera si internationala. Eforturile din aceasta perioada vizeaza conectarea cu operatorii europeni, precum si cooptarea institutiilor reprezentand diferite nationalitati si etnii vecine. Cu un proiect de dezvoltare pe termen lung bine articulat, Baia Mare s-a calificat, in sesiunea care a avut loc la inceputul acestui an, pe lista scurta a oraselor aspirante la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, alaturi de Bucuresti, Cluj si Timisoara. Recomandarea a fost facuta de 12 experti independenti, care au evaluat proiectele inaintate de 14 orase din Romania. Nominalizarea pe lista scurta are deja o uriasa importanta in procesul de selectie, orasele din aceasta categorie urmand sa demonstreze, prin management si viziune, disponibilitatea de regenerare prin cultura si capacitatea de a articula infrastructura necesara pentru gestionarea proiectelor de amploare regionala si europeana. Consiliul se va reuni din nou in luna seprembrie a acestui an, pentru a desemna candidatul in masura sa-si asume misiunea de Capitala Culturala a Europei in 2021. Romania va gazdui pentru a doua oara o capitala culturala, dupa ce acest proiect a fost derulat la Sibiu, in anul 2007. Castigatoarea desemnata din Romania va imparti aceasta titulatura in 2021 cu alte doua orase, unul din Grecia, si unul care va fi desemnat ulterior, probabil din una dintre tarile aspirante la integrarea in Uniunea Europeana. Initiat in 1985, sistemul Capitalelor Culturale anuale a devenit unul dintre cele mai mari si mai ambitioase proiecte culturale europene, si una dintre cele mai cunoscute si mai apreciate activitati in cadrul Uniunii. Obiectivul acestui proiect este promovarea diversitatii culturale europene, pentru a demonstra si a sprijini dezvoltarea si regenerarea oraselor prin intermediul culturii.

REGENERARE PRIN CULTURA. In ultimii zece ani, industriile creative au schimbat intreaga dinamica a orasului Baia Mare. Afaceri infloritoare sau incipiente din toate domeniile, de la mass-media si IT&C, pana la tipografie, publicitate, design interior, prelucrarea lemnului, productie de mobila sau arhitectura au dus la crearea de noi piete a locurilor de munca si la formarea unei noi generatii de public cultural. Orasului nu-i lipsesc early-adopterii, cosmopolitii si iubitorii de city-break-uri, activistii de mediu sau ciclistii pasionati. Oferta culturala a urmat aceeasi directie – muzica si spectacolele live tin treaz Centrul Istoric pe timpul weekendului, ritmuri de jazz si vibratii electronice se aud de pe scene in timpul noptilor de vara, festivaluri gastronomice si de moda celebreaza fuziunea dintre vechi si nou. In acest an, traditionala Sarbatoare a Castanelor s-a transformat intr-un festival de o saptamana, aducand impreuna pentru un public de peste 150.000 de oameni DJi si mestesugari, pictori locali si trupe internationale, expozitii de arta si premiere cinematografice. Structura urbana actuala a orasulului il defineste drept scena pentru evenimente publice de toate tipurile de la concerte la instalatii interactive; arhitectura locala valoroasa cu atrium-uri somptuase si curti generoase este adecvata expozitiilor sau spectacolelor; muzeele si reperele istorice pot fi integrate sau transformate cu usurinta in proiecte culturale sau tururi tematice; colectii private si ateliere care asteapta sa fie descoperite.